Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Дело спря новите данъци за колите в Добрич, трябва да се събират минималните

Административният съд в Добрич образува дело по жалба на Областния управител Красимир Кирилов срещу Решението на Общинския съвет от 29.01.2019 г., с което беше изменена Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Общината, съобщи председателят на съда Красимира Иванова.
Докладната записка бе внесена за обсъждане в местния парламент от кмета Йордан Йорданов. Според областния управител обаче не са спазени правилата за издаване на нормативен акт. Няма предварителна оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове. Според областния управител, липсата на тази оценка влече след себе си и други нарушения, които той подробно е изложил в жалбата, посочват от съда.
От Община Добрич съобщиха за Про Нюз Добрич, че засега местни данъци не се събират, а само задължения за предходни години. Местната администрация обяви, че се изчаква решението на областния управител, дали ще обжалва пред съда. Ако това не беше направено, трябваше от 5 март новите данъци да влязат в сила и да започне облагането с тях за 2019 г.

С 50-100 лева скача данъкът за старите коли в Добрич

От Административен съд – Добрич посочват, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация, жалбата на областния управител спира действието на приетия подзаконов нормативен акт.
Според юристи, при тази ситуация, би следвало Общината да събира местните данъци за превозните средства съгласно минималните размери определени в чл. 55 от ЗМДТ.
Това предвижда § 40 от ЗМДТ, според който, когато не са определени нови размери на данъка за превозните средства за 2019 година в срок до 31.01.2019 година, данъкът се определя съгласно минималните размери на данъците и коригиращите коефициенти, определени в чл. 55, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси.


c