Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Българи и румънци отбелязаха заедно Националния празник на България 3 март

Българи и румънци от Южна и Северна Добруджа отбелязаха в румънския град Мангалия Националния празник на България 3-и март.

На събитието присъстваха д-р Йорданка Стоева, председател Общинския съвет-Шабла, представители на общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Шабла - с председател майор Емил Тодоров, и Балчик – с председател полковник Иван Апостолов, на Съюза на резервистите с председател Константин Жива. Включиха се също Лиана Наум - директор на Дома на офицера, Мангалия, поетесата Емилия Дабу, заместник-председател на съюза на културните дейци в Румъния, председател на клуб по изкуствата „Солтерис“, Николай Гаджану, художник, фолклорeн ансамбъл „Каракчанка“, с. Крапец, хор „Патриот“, Георги Колев, музикант от СУ „Стефан Караджа“, Каварна, членове на СОСЗР, Шабла и преводачът Христо Боев.

Срещата по повод Националния празник на България, състояла се на 2 март, е част от дългогодишните отношения на сътрудничество между общините Шабла и Мангалия, които включват обмяна на опит и съвместно отбелязване на важни дати за двете страни.

Представителите на България изразиха признателност към Румъния и румънския народ за оказаното съдействие и отдадени жертви за Освобождението на България.

c