Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Усмихната, Баба Марта закичи с мартеници за здраве и светлина в Ген. Тошево

На 1 март, Баба Марта навести Общинска администрация – град Генерал Тошево, с поздрав и за да закичи с мартеници за здраве, служителите. Дейната и сръчна Генералтошевска Баба Марта е инициатива на местното Читалище „Светлина – 1941“, съобщиха от административната пресслужба.

Усмихната и лъчезарна, Баба Марта е пожела успех, благополучие и просперитет на общинските служители, а също много здраве и усмивки за всички граждани.

Баба Марта не е подминала нито едно училище и детска градина в Генерал Тошево. Навсякъде е благословила, с много усмивки и ведро настроение, закичвайки всеки един, с ръчно изработени мартенички за здраве и светлина.

Стара легенда разказва, че първата мартеница е направена от Ахинора - една от жените на хан Аспарух. През втората половина на седми век, докато Аспарух преминава отвъд Дунав и открива за българите земите около Балкана, Ахинора дълго чакала своя любим и накрая вързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец. След това пуснала птичката, да отнесе нейното любовното послание до нейния любим - Аспарух.

c