Водещи новини - дясно Общество

Опасната онлайн игра „Момо” атакува деца от Добрич

Родители от Добрич предупредиха в социалните групи за нова опасна онлайн игра, наречена „Момо“. Тя призовава децата към самонараняване.

В социалните мрежи се върти следното предупреждение: „Внимавайте …В канала Ютуб Кидс и на обикновения също, е плъзнал някакъв ужас, наречен “Момо”. Този изрод изскача по време на рекламите, и, докато не го изгледаш, не можеш да го спреш. В тези клипове се показва как се самонаранява – пие белина, самозапалва се, обтрива се със сол до изгаряне и т.н., като в същото време дава инструкции на децата как те да го правят с думите “Мама не трябва да знае, иначе ще умре, докато спи”. Моля ви, следете децата ви какво гледат. Светът стана едно ужасно място, където да те е страх да създадеш дете. Ужасно!”

Според Канал 3, предизвикателството „Момо” заплашва да се превърне в следващия „Син кит“. То се цели в приложения за общуване на телефоните. Неизвестни пишат на малки деца през приложението и, когато те им отговорят, изпращат заплашителна снимка и започват да ги предизвикват да се самонараняват и дори да отнемат живота си, а ако не го направят, заплашват да прокълнат тях и семействата им. „Играта“ много напомня на нашумялото преди година предизвикателство „Син кит“, заради което над 130 деца в Русия починаха.

 „Момо“ представлява ужасяващо създание от японските хорор филми. Произходът на страховития аватар „Mojo” е от скулптура, създадена от японския художник Кейсуке Аисава във фирма за специални ефекти .

За момента няма починали деца вследствие на опасната игра, но има множество ранени. От полицията призовават родителите да наблюдават децата си и тяхното онлайн сърфиране, както и да следят на кого и как дават паролите си и в какви сайтове влизат, посочва още Канал 3.

Родители от Добрич споделиха, че предизвикателството „Момо” се е появявало още през лятото на телефоните на децата им.

Според някои източници, „Момо” е свързано с WhatsApp безплатно за изтегляне Android приложение, предназначено за малки фирми.

Ученици от Добрич споделиха пред Про Нюз Добрич, че играта се активизира при използване на Snapchat –  мобилно приложение за незабавни съобщения, което е много популярно сред младежите. Видеото „изскача” докато гледаш някое „стори”, разказаха те. Обясниха обаче, че не са го гледали, защото стреснати веднага излезли от приложението.

Педагози апелират да не се създава паника в обществото, а просто да се поговори с децата. Защото, когато те са информирани и са наясно, че по никакъв начин не са застрашени, няма да има проблем. Трябва да им се обясни да не разговарят и да не се обвързват по никакъв начин с непознати в интернет пространството, да не се доверяват. Децата не трябва да се чувстват уплашени от играта, споделя педагог от Добрич. Тя призовава учители, педагози, треньори и, най-вече, родители да разговарят с децата.

Полицията в редица държави вече е пуснала предупреждение към хората да не взаимодействат по какъвто и да е начин с профили, които използват за аватар снимката на Момо.

Follow Me:

Related Posts

 1. Бай Момон says:

  Бе изкукал народ …и що бе драги джурналисти кат глисти, никои от вас не се сеща да напише, как човек може да се предпази от това Момо де ви изкача от клиповете в ютуб ? А ? Или толкова си нямате един де да разбира от компютри, колкото да може да го включи или изключи без да си застраши маникюра ?
  На браузърчето де го ползвате 9 това е онова нещо, де с него улазате у интернето) … си слагате едни добавки, на 4 клика с мишката са …и няма да има ни Момо, ни Син Кит ни Пембян жираф ..
  uBlock Origin
  Adblock Plus
  и си решавате проблема с момовщините …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *