Здраве

Второ мъртво прасе е открито в землището на Тервел и се изследва за Африканска чума

Първично огнище на Африканска чума при диво прасе на територията на община Тервел е обявено със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните. Очакват се проби от второ животно, намерено мъртво в близост до първия случай. Това стана ясно на проведеното днес заседание на  Областната епизоотична комисия.

Заседанието бе ръководено от областния управител Красимир Кирилов. В работата на Комисията участваха и заместник областните управители Живко Желязков и Красимир Николов.

Секретарят на комисията д-р Борислав Каменов, директор на Областна дирекция „Безопасност по храните”, съобщи, че сигналът за намерено мъртво диво прасе е подаден в петък – 22.02.2019 г., от Георги Ботев – директор на Държавно ловно стопанство Тервел. Екип от ветеринарни специалисти от ОДБХ и представители на Ловното и Горски стопанства са посетили мястото, където е бил трупът на животното. „Дивото прасе е намерено на 5 км от границата между областите Добрич и Силистра, извън огражденията, на територията на Ловното стопанство. Животното бе около 60-70 кг, направена му бе аутопсия, взети проби, тялото прибрано по надлежния ред, а теренът и хората бяха обработени с дезинфектант“, поясни още д-р Каменов. Резултатите от изпратените проби са с положителен резултат и е издадена заповед с определи зони и попадащи в тях населени места и територии – инфектирана и буферна.

Д-р Каменов съобщи, че в понеделник е било намерено още едно мъртво диво прасе, на около 500 м от първия случай, като и тук са предприети същите действия и днес се очаква да се получат резултати от пробите.

Във връзка с установения вече случай на първично огнище и на основание издадената заповед на директора на БАБХ в инфектираната зона попадат населените места от община Тервел, както и 4 села от община Добричка от област Добрич. Има включени населени места от община Дулово на територията на област Силистра. Секретарят на Областна епизоотична комисия отбеляза, че съгласно разписаната методика в горските и ловни стопанства има указания за действия съвместно с специалисти от ОДБХ. „Предприети са всички възможни действия за повишаване на биосигурността от страна на ловните дружинки. На входа на Държавно ловно стопанство Тервел е изграден пропускателен пункт – дезинфекционна площадка, през която при влизане и излизане да преминават автомобилите“, заяви д-р Каменов. Стриктно се следи превоза на животни и спазването на мерките за биосигурност. Във връзка с регистрираното първично огнище започва ново преброяване на животните в т. нар. „задни дворове“, като д-р Каменов препоръчва на стопаните да приберат за лична консумация прасетата в частните стопанства.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *