Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Възраждат традицията на музикално-образователните концерти в Добрич

В три поредни дни - от 25 до 27 февруари, Маестро Алексей Измирлиев и Български камерен оркестър -Добрич, поставиха първи стъпки във възстановяването на една чудесна традиция - на музикално-образователните концерти в Добрич.

В срещите си с живото изкуство, учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, СУ "П.Р. Славейков" и ЕГ "Гео Милев" успяха да чуят изпълнени на живо музикални произведения, да видят музикалните инструменти, за които учат в училище и не на последно място - да си тръгнат с малко по-добре възпитан вкус към изкуството.

Организаторите на културната инициатива - Български камерен оркестър – Добрич, бяха озаглавили тази първа поредица от срещи - Музикална  лектория „Танц“.

Темите, по които Маестро Измирлиев говори пред младите хора бяха - „Запознаване с музикалните инструменти" и „Стилове в музиката". В трите дни на музикално-образователните концерти се включиха възпитаници от V "г" клас на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, X "г" клас на ЕГ „Гео Милев” и от IV "д" клас на СУ„П. Р. Славейков”.

Като един по-нестандартен и интересен час по музика в библиотеката, определиха събитието от ръководството на Регионална библиотека "Дора Габе".

За Маестро Алексей Измирлиев и неговите колеги, музикално-образователните концерти са възможност и опит да предизвикат у младите хора естетическо отношение към класическата музика. Тя да успее да ги заинтригува и да ги накара да влязат в концертните зали - не организирано, а по свое собствено желание.

c