Водещи новини - дясно Образование

Скандалната брошура с гей двойка не е тръгвала към училища в област Добрич

Брошурата за сексуално ограмотяване, илюстрирана с гей двойки, която предизвика поредния скандал в училища в страната, не е била разпространена до учебни заведения в област Добрич. Това коментира за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

След първата информация, че такива брошури са попаднали в училища в страната, той е разговарял с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Тя го е уверила, че наличните брошури са на склад.

Те се разпространяват от здравните инспекции и са предназначени за анонимни здравни кабинети и за гей клубове. Брошурите са част от здравно-образователна програма, финансирана от Глобалния фонд на ООН, и била складирана в районните здравни инспекции в страната. Някои инспекции обаче допуснали разпространението на дипляните в училищата.
 
„Брошурата „Любов без последствия“ е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линията на Глобалния фонд на ООН. Първото издание на брошурата е от 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г.  и началото на 2017 г. Тя е насочена към целевата група МСМ (мъже, които правят секс с мъже)“. Това заяви министър Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

От думите на министъра стана ясно, че брошурата не е предназначена за училищата, а за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН (КАБКИС).

„Съществува разписан регламент, по който брошурата е следвало да бъде разпространена само и единствено в КАБКИС, поради което след като преди седмица получихме информация, че се разпространява в учебни заведения, съвместно с Министерството на образованието и науката веднага разпоредихме изтеглянето ѝ от училищата, за да не достигат до децата“, поясни още министърът на здравеопазването, като допълни: „Това е провокация, която ще се разследва“. Той беше категоричен, че всички длъжностни лица, които са допуснали разпространението на брошурата в учебните заведения, ще понесат наказания.

Ръководствата на пет регионални здравни инспекции самостоятелно са взели решение да разпространят брошурата в училищата. Това са РЗИ-Монтана, РЗИ-Видин, РЗИ-Ямбол, РЗИ-Кърджали и РЗИ-Хасково.

Снимка: pirinskodelo.bg