Бизнес

В Добрич има най-малко нелегални цигари

Най-малко нелегални цигари има в Добрич и Габрово – 1,3 процента. Това сочат данните на финансовото министерство за резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки. Те бяха представени на среща в Гранд хотел София.

Данните показват, че делът на цигарите, непредназначени за местния пазар, е 4,4 процента за четвъртото тримесечие на 2018 г. Това е намаление с 0,9 на сто спрямо третото тримесечие на 2019 г. Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково – 12 на сто, Плевен, 10,7 на сто, Перник 9,3 на сто и други.

Основните изводи са, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството и този факт дава положителни резултати по отношение на приходите от акцизи от тютюневи изделия в бюджета: от 2 304 млрд. лева през 2016 г., 2 238 млрд. лева през 2017 г., до 2 536 млрд. лева през 2018 г., което е рекордно високо ниво, посочиха представители на “Инициативата срещу незаконната търговия”.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *