Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Случай на морбили опасно близо до Добрич

За първи случай на морбили във Варна потвърдиха за “Нова Варна” от здравната инспекция в града. 40-годишна варненка е приета в петък със симптоми на грип, както тръгва по принцип опасната шарка. В понеделник вече обривът е избил, но пробите все още не са потвърдени, коментира д-р Дочка Михайлова. Те са изпратени в София и най-вероятно резултатите от тях ще бъдат ясни до края на седмицата, коментира още тя.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова съобщи за Про Нюз Добрич, че в областта няма сигнали за болни от морбили. Тя още веднъж призова всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.

По данни на РЗИ-Добрич, в областта с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола са обхванати 1166 деца на тринадесетмесечна възраст през 2018 година, като е постигнат обхват 85.7 на сто. Други 1468 деца - на 12 години, с обхват 78.2 на сто, също са ваксинирани срещу заразните заболявания. Още 22 граждани на други възрасти са приели ваксината през годината. Постигнатият имунизационен обхват в региона не отговаря на критериите на Световната здравна организация за над 95 на сто ваксинирани, посочват от РЗИ. От инспекцията отчитат деца, които са отложени от имунизации поради трайни медицински противопоказания, както и необхванати деца поради миграция или отказ от ваксини.
От 2011 година досега в Добричка област няма регистрирани случаи на морбили, посочват от инспекцията. За последно - след дълъг период без болестта - в региона са регистрирани 163 случая през 2010-а, а година по-рано - 614 заболели.

c