Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отложиха за следваща сесия новия правилник за Омбудсман в Добрич

Предложението за приемане на нов правилник на обществения посредник в Добрич, бе отложено за следващо заседание на Общинския съвет. За това гласуваха 25 от общо 38 общински съветници, присъствали в залата на местния парламент.

То бе внесено от четирима общински съветници - Михаел Игнатов /РБ/, Мая Димитрова /БСП/, Атанас Атанасов /Атака/и Нежля Ганева /ДПС/.

Общинският съветник Милко Пенчев /АБВ/, вносител на сега действащият правилник, приет през 2014 година, коментира, че не е ясно каква е необходимостта от приемането на нов правилник, след като този от 2014 година не е прилаган, за да покаже защо трябва да се промени или приложи нов.

Той посочи, че в докладната липсват и необходими анализи за съответствие с европейското законодателство и очаквани резултати. Той препоръча на вносителите да редактират внесения документ и предвид множеството предложения за корекции, предложени от различни постоянни комисии. Не бива да се внася акт, който е в този вид, коментира Пенчев.

Председателят  на правната комисия Зорница Михайлова също предложи докладната да се оттегли, за да се предложи добър правилник.

Против оттеглянето на докладната записка бе един от вносителите й Михаел Игнатов, който я докладва в зала. Според него, тя има нужните анализи.

Според подготвения правилник омбудсманът ще се избира за срок от четири години, но мандатът му няма да бъде обвързан с този на общинския съвет. Ако няколко кандидати за поста съберат по равен брой гласове в общинския съвет, омбудсманът ще бъде избран със жребий. Преди да встъпи на поста общественият посредник ще полага клетва да защитава обективно и безпристрастно правата и свободите на гражданите на Добрич.

В залата бяха коментирани вариантите за определянето на възнаграждението на омбудсмана и обвързването му със заплатата на кмета, на общинските съветници или с минималната работна заплата. Предложението за Канцелария или екип от технически сътрудници на обществения посредник. Обсъжда се дали е задължително бъдещият омбудсман да бъде юрист или не, както и как да бъде избиран.

c