Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Избират стопанин на Кафене "Старият Добрич" след представена културна програма

Общинският съвет в Добрич реши „Кафенето” в АЕМО „Старият Добрич” да се отдаде под наем чрез конкурс за арт кафене – културно средище на писатели, поети, актьори, журналисти, музиканти, художници и др. хора на изкуството.

При избора на наемател с най-голяма тежест ще е представянето на културна програма за периода на наема - организиране и провеждане на събития на писатели, поети, актьори, журналисти, музиканти, художници и др. хора на изкуството. Идеята е там поне веднъж месечно да се организират събития като  поетични вечери, рецитали, изложби и др. с минимална периодичност.

Заместник-кметът Елка Димова припомни, че на сесията през януари бе прекратен договорът за концесия между досегашния концесионер ЕТ “Миг – 52 – Мино Минов”, по негово искане.

През годините, в които стопанисваше обекта, Мино Минов, който почина на 30 януари, успя да превърне кафенето в «Старият Добрич» в средище на писатели, поети, актьори, журналисти, музиканти, художници и др., като е организирал и провеждал: „Бохемски вечери” на добруджанските писатели и поети, срещи на художници от „Ателие 13”, изложби.

Артисти са играли театрални постановки в кафенето, хора на учителките пенсионерки са изнасяли концерти и са провеждали срещи, литературна лятна академия "Йордан Кръчмаров", периодични срещи на ученици с археолог от АЕМО „Стария Добрич”, град Добрич, беседи за запознаване на учениците с различните занаяти, практикувани в музея и много други събития. Община град Добрич желае и сега след прекратяване на концесионния договор, имотът да се запази като средище на писатели, поети, актьори, журналисти, музиканти, художници и др.

С това заместник-кметът Елка Димова мотивира предложението имотът да се предостави под наем, чрез публично оповестен конкурс, с цел запазване на наложената традиция, превърнала кафенето в средище на писатели, поети, актьори, журналисти, музиканти, художници и др. и при запазване на архитектурно-етнографския му облик (външен и вътрешен).

Имотът, който е с обща застроена площ от 73,77 кв.м, ще се отдава за срок от 10 години, конкурсът ще стартира при начална месечна цена от 506,06 лв. и 20 % ДДС на месец.

c