Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Гимназисти от Добрич участваха в изнесен урок в Окръжен съд

Изнесен урок за ученици от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“ , е бил организиран и изнесен от лектори в Окръжен съд, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Лекционната тема урока е била свързана с най-често срещаните противообществени прояви, извършвани от малолетни и непълнолетни и какви наказания могат да получат извършителите. Организаторите на срещата са поканили като гост-лектори - секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Наталия Франгова и инспекторът от Детска педагогическа стая Нели Павловска.

Пред гимназистите е било разяснено, че притежанието на наркотици, сбиванията, бягството от дома, увреждането на имущество, шофирането без книжка, са наказуеми.

  • Малолетните лица (ненавършили 14 години) не носят наказателна отговорност, но спрямо тях могат да се прилагат възпитателни мерки, най-тежката от които е „настаняване във възпитателно училище-интернат“.
  • Непълнолетните (навършили 14-годишна възраст, но ненавършили 18 години) могат да носят наказателна отговорност, само ако са могли да разбират свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си.

Съдебните специалисти са разяснили и каква е разликата между нарушение и престъпление, какво е пробация и по какъв начин се изпълнява наказанието обществено порицание.

 Това е пореден урок пред ученици от добрички учебни заведения - част от тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", уточниха от ОС-Добрич.

c