Водещи новини - дясно Образование

В РУО – Добрич няма сигнали във връзка с анкетата с „другия пол”

В Регионалното управление по образование в Добрич няма сигнали във връзка с европейската анкета SELFIE, която скандализира обществото с въпроса за „другия пол”. Началникът на РУО Жоро Тошков обясни, че няма информация дали в училища в Добрич се прилага инструментът SELFIE за оценка на дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални умения. В управлението не е получавано писмо, с което да бъдат уведомени, че ще има такова анкетиране, за да бъдат информирани директорите на училища.

SELFIE е въведен в образователните програми  на над 900 училища в страната.

Той предизвика негодуванието на родители за това, че учениците над 9-годишна възраст у нас попълват анкета, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 – момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.

Общественото напрежение наложи Министерството на образованието и науката да поиска от Европейската комисия да направи редакция на анкетата.

В изпратеното до ЕК писмо се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

Припомняме, за спорния въпрос се заговори преди дни. Министър Вълчев обясни, че анкетата е еднаква за всички страни от ЕС и конкретният въпрос съдържа опция “друго”, защото някои европейски страни са възприели съответните нормативни актове. Той обаче беше категоричен, че анкетата не проповядва трети пол като социален в системата.

Единствено ЕК може да премахне въпроса от инструмента по молба на МОН, каквато ще бъде отправена, ако настъпи обществено напрежение, обеща тогава той.

По-късно в свое становище от самата ЕК отрекоха, че проповядват “джендър идеология” в инструмента SELFIE. В позицията си те посочиха категорично, че никога не са опитвали да наложат “трети пол” в българските училища.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *