Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Продължава разследването на кървавите кучешки боеве край Добрич

Продължава досъдебното производство във връзка с провеждането на кървави кучешки боеве край Добрич, съобщиха в отговор на запитване на Про Нюз Добрич от Районната прокуратура. От там обясниха, че се извършват необходимите действия по разследването.

Полиция и прокуратура проверяват Радослав П., който е организирал системно кървави кучешки боеве. Отлежданите от него питбули разкъсвали улични кучета. Сигналът бе подаден в началото на миналата година от група във „Фейсбук“, която показа и клипчета с издевателства над четириногите, пуснати от самия Радослав. Според информацията в групата „Dog help-bg“ Радослав сам се хвалил, че организира боеве и според него това е бизнес. Неговите хора залавяли улични кучета, избивали им зъбите, след което кучетата на Радослав, с прякор Рафа, се обучавали върху уличните песове. В крайна сметка уличните четириноги били оставяни да умрат в страшни мъки.

Според информацията отпреди година, Рафа организирал кучешки боеве със залагания, като използвал отглежданите специално за това питбули. Защитниците на четириногите в социалните мрежи припомниха, че това е престъпление по член 325, ал.1, т.2 от НК.

Радослав работи в автомивката до Лидл в Добрич и след като случаят стана публично известен, той си е изтрил профила във Фейсбук.

За гаврата на Рафа с кучетата се е разбрало случайно. Той си продал мобилния телефон, но забравил да изтрие изродските клипчета с животните, а новият собственик на апарата останал потресен от видяното.

От групата „Dog help-bg“ коментираха пред Про Нюз Добрич, че всяка седмица звънят в прокуратурата, за са се информират докъде е стигнало разследването. „За съжаление,  или прокурорът е в болнични, или се чакат документи от други органи. Това е изключително несериозно. Ако до края на месеца няма развитие, ще пишем до главния прокурор”, споделиха защитниците на животните.

Неотдавна предаване, излъчено по Би Би Си, разкри мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битки кучета, ръководена от българи. В разследването, организирано с помощта на неправителствената организация „Лига срещу жестоките спортове“ и частни детективи, бе разкрит основният организатор на мрежата – българин с име Ивайло Николов от Русе. Той е собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни. Разследващите под прикритие дори успяват да поръчат питбул с високи бойни качества от Молдова, който срещу 3000 евро трябва да им бъде доставен в България с издаден от български ветеринарен лекар паспорт. Според разследващите, Николов е доставял животни в поне 29 страни от целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и САЩ. В репортажа, в който се бият питбули, ясно се чува българска реч.

c