Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Изложба за Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) показват в Двореца - Балчик в навечерието на 3 март

В навечерието на 3 март в Двореца в Балчик ще бъде показана изложба, посветена на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), съобщават от културния институт. Откриването ще е на 1 март от 11 ч. в Каменната зала.

Изложбата “Знаци на свободата и героизма” е част от международен проект, посветен на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.). Инициатор на проекта е историкът Борислав Дряновски, а Наско Якимов и Велизар Зарков са основните двигатели за нейната реализация. Идеята на организаторите е проектът да обхване двете години от протичане на военните действия до Освобождението на България.

 Изложбата включва картини, гравюри, фотографии и документи. Подборът на фотографиите е направен измежду снимките съхранявани в Държавните архиви в Дубровник, Москва и България, както и копия на Манифеста на Руско-турската освободителна война и Санстефанския  и Берлинския мирен договор.

 Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ в Санкт Петербург, участва с гравюри, посветени на руски генерали. Марина Варенцова-Русева рисува портрети на руски генерали и на император Александър II, Николай Русев пресъздава батални сцени.

 Творческият поглед на съвременни автори към събитията, отпреди 140 години, е съчетан по един уникален начин с документалната стойност на фотографските материали.
До момента изложбата „Знаци на свободата и героизма” е гостувала в Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Русе, Силистра, както и в Националния историческия музей в София. В рамките на една година е разгледана от над 35 хиляди човека.


c