Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Шеф Виктор Димитров от Добрич ръководи престижен японски ресторант в Норвегия

Днес Ви срещаме с един успял млад добричлия - Виктор Димитров. На 28 години той вече е главен готвач на японски ресторант в Норвегия.

Завършил е Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” със специалност „Готвач”. Живее в Норвегия от 2015 година. Озовал се във втория по големина град в страната Берген, след като друг добричлия го поканил.

„Мой приятел и колега, невероятен професионалист, съученик от гимназията, се свърза с мен и ме попита дали не искам да се присъединя към техния екип . За по-малко от два месеца напуснах работа, събрах багажа и пристигнах в Берген”, сподели пред Про Нюз Добрич Виктор.

Съгласил се да тръгне с идеята за по-добро професионално развитие и осигуряване на по-добър начин на живот. „Навсякъде в чужбина нашата професия е в пъти по-добре заплатена и доста по-ценена , в сравнение с България”, смята младият мъж.

За три години той е успял да се изкачи до позицията главен готвач в японския ресторант в града „Nama Japanese Fusion”.

 Когато пристигнал в Берген, онова, което най-много го впечатлило, били чистотата и подредеността на града.

„Хората са много спокойни. Забелязва се, че по-голяма част от жителите на града са млади хора. Това ми допадна веднага”, сподели Виктор. Лесно се адаптирал към новата среда, благодарение на колегите си в ресторанта. Млад мотивиран екип, съставен от хора от цял свят – има българи, италианци, македонци, руснаци, румънци, шведи, тайландци, дори и от Бангладеш.

На въпрос дали се е наложило да прави компромиси, споделя, че компромиси винаги трябва да се правят, когато сменяш местожителство, независимо дали само града или държавата. „Аз съм позитивен човек, не искам да изтъквам трудностите. Смятам, че, ако вярваш достатъчно в себе си и следваш мечтите си, ще преминеш всяка трудност”, счита Виктор.
Казва, че в чужбина не знаят много за България и българите. Не знаят колко отдадени на работата сме и колко стабилни работници сме.
Местните в Берген обаче вече са научили, че България е една от най-красивите държави в Европа. „Аз обожавам българската природа, работил съм по Черноморието и му правя доста добра реклама. Опитвам се винаги да убедя хората да посетят България поне веднъж. След това те сами се връщат”, разказва младият мъж.
В екипа, с който работи в „Nama Japanese Fusion” има още четирима българи. „Това е най-сработения екип , с който съм работил до момента”, категоричен е шефът.

Разказва, че естеството на работата не им позволява да отбелязват повечето празници, но, винаги, когато има възможност, се старае да спазва традициите.
Споделя, че свързва спомените за Добрич със семейството и приятелите му. „За съжаление, семейството ми вече не е там, но приятелите ми са. В Добрич са преминали почти 20 години от живота ми. Израснал съм  в този град. Не мога да определя точен най-ярък спомен”, споделя Виктор. Със съжаление споделя, че Добрич, според него, става все по-скучен и обезлюден град, липсва добре заплатена работа, стандартът на живот спада.
Поне веднъж в годината се връща в България. През последната година прибиранията зачестили, а причината, разбира се, е жена.

Счита, че Родината ни има потенциал, но политиката и икономиката трябва да се обърнат към гражданите, а не към отделни фирми, корпорации и външни инвеститори. „Трябва да се обърне внимание на българското производство , вместо да се внася всичко от някъде от чужбина”, смята Виктор.

Въздържа се да сподели плановете си. Но, знае, че рано или късно ще се прибере в България, за да е щастлив с хората, които обича. Това, в което не е сигурен, дали завръщането ще е в родния Добрич.

Снимки: Личен архив

c