Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ремонти на улици в Добрич налагат премахване на 56 дървета от тротоари

Във връзка с проектите за ремонт на улици в Добрич по два проекта за благоустрояване на града се налага изсичане на дървета. Причината е, че те биха създали най-големи трудности при обработката на тротоарите. Изсичането не се извършва безогледно, а, според общинската Наредба.

Това става ясно от отговора, който дадоха от пресслужбата на Община Добрич на въпроси на Про Нюз Добрич във връзка с негодуванието на гражданите от изсичането на дърветата по тротоарите, които ще се ремонтират.

Добричлии алармираха тези дни в социалните мрежи, че по улица "Никола Петков" здрави дървета се режат подред. "Здрави, хубави дървета, които даваха благодатна сянка на същите тези пешеходци, за които ще се прави тротоар сега, вече ги няма. Нови няма "засега да се засаждат... Да се готвят улиците "Стоян Михайловски", "Генерал Колев" и още една ( не запомних коя), които ще бъдат ремонтирани по същия начин - с отсичане на дърветата, които дават кислорода и сянката ни!", написа във фейсбук Синтия Недялкова. А, постът й предизвика бурна дискусия.

От общинската администрация припомнят, че предстои изпълнението на два проекта за благоустрояване на града. По единия основно ще бъдат рехабилитирани и реконструирани бул. „Добруджа“ и ул. „Никола Петков“, а по друг шест улици - „Максим Горки“, „Стоян Михайловски“, „Кирил и Методий“, „Георги Кирков“, „Теменуга“ и „Детелина“.

В отговора на Общината се посочва, че, според преброяване, направено в края на деветдесетте години на миналия век, в Добрич има повече от 200 хиляди дървета. За тези 20 години техният брой не намалява, заради периодичното подновяване и допълване на залесяването. Проведени са както общински, така и частни инициативи, подкрепени от Общината, за засаждане на дървесни групи. Така количеството на дълготрайна дървесна растителност в града ни се запазва относително стабилно във времето.

„Сега във връзка с изпълнението на проектите за благоустрояване на споменатите улици се налага да премахнем малък брой тротоарни дървета. Това не се прави безогледно. В общината действа Наредба за изграждане и поддържане на зелената система, която ни дава ясни ограничения и ние се съобразяваме с тях. Никога общинска администрация не е демонстрирала желание за намаляване на броя на дърветата на територията на града. През годините на нашето управление исканията на граждани за премахване на дървета многократно превишават реално допуснатите премахвания”, посочват от Общината. Оттам прилагат справка, според която през 2016 година общият брой на постъпилите заявления е 505, а заповедите за отсичане на дървета – 90. За 2017 година числата са съответно 584 и 108, а за 2018 година – 511 и 81.

Броят на премахнатите дървета е пет пъти по-малък от поисканото от гражданите. Съгласно споменатата по-горе Наредба, дърветата, подлежащи на премахване в Добрич са много повече, но ние правим всичко възможно да удължаваме живота им.

Така е и в случая с дърветата по улиците за ремонт. Броят на дърветата за премахване е съобразен с ограничението на Наредбата. Съобразяваме се и с общата обстановка, в която тези дървета съществуват. Общо за четирите улици в центъра на града, от съществуващи 214 дървета, за премахване са предвидени 36 броя, които биха създали най-големи трудности при обработката на тротоарите.

По улица „Никола Петков“ се премахват 20 дървета и то само в най-залесената част на улицата – южната, покрай разсадника, Резиденцията и Зоопарка. В този си участък улицата преминава през два широки зелени пояса – един към жилищните сгради на север и един към южната й страна. И двата пояса са богати на дървесна растителност с видово разнообразие. Премахваме само дървета по северния тротоар и отново не всички дървета, а само тези, които наистина не позволяват да бъде изградена нормално-проходима тротоарна настилка”, посочват още от общинската администрация.

c