Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

4.2 млн. лева влага американската doTERRA в нова дестилерия в Добрич

"Есетере България" изгражда втора дестилерия за етерични масла в Добрич на стойност 4.2 млн. лева, която ще бъде завършена през май тази година, съобщи за "Капитал" управителят на компанията Пламен Николов. Проектът е на американската doTERRA - собственик на българското дружество, която от 2015 г. досега е инвестирала 12 млн. лв. в страната в производствени мощности, складови съоръжения, сгради.

Нови 66 кубически метра

Втората дестилерия е точно копие на сега съществуващата – разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за изваряване на етерично-маслени култури. "Очакваме в нея да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на кампанията, която е от 1 до 31 юли всяка година", уточни Пламен Николов. Фирмата изгражда и нова административна сграда, която е с 830 квадратни метра разгъната застроена площ.

Втора дестилерия изграждат в Добрич американците от „Есетере”

През юни 2016 американската компания за козметични продукти doTERRA инвестира около 5 милиона лева в своя дестилерия за лавандула и тревни култури в Добрич, която е единствената в България с лабораторно-изследователски център. Заедно със сега строящата се втора мощност общият капацитет на "Есетере България" ще бъдe 210 кубични метра, уточни Пламен Николов.

мериканци изграждат в Добрич нова мощна дестилерия за лавандула

Работещите на постоянен трудов договор в българската фирма са 90, а други 90 са сезонно наети за по шест месеца в годината. С втората дестилерия екипът й ще се увеличи с 30%

(Не)Сезонен бизнес

"Есетере" преработва три вида масла: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна) и продава готовата продукция само на компанията майка - doTERRA. Основните суровини идват от България - лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Фирмата внася от Сомалия и Етиопия тамян и смирна, от Северна Америка - кора от бреза, от Хавай - сандалово дърво.

Денонощно преработва лавандула най-голямата дестилерия в Добрич

"Нашият бизнес е сезонен. Повечето дестилерии работят 2-3 месеца в годината. "Есетере" работи 12 месеца, без прекъсване, денонощно, защото набавяме суровини от други пазари през цялата година. Най-търсени са лавандула и тамян, които се използват за ароматерапия и намират все по-голямо приложение във фармацевтичната и козметичната индустрия", коментира Пламен Николов.

Приходите се утрояват

С времето българското дружество печели доверието на компанията майка, която постоянно увеличава заявките си за произведените масла. "Откакто стъпихме на българския пазар, трендът ни е възходящ, растежът е в пъти година за година", коментира Пламен Николов.

Според последния публикуван в Търговския регистър доклад за дейността през 2017 приходите на "Есетере" нарастват над три пъти до почти 31 млн. лв. спрямо предходната година, а печалбата достига 3.573 млн. лв. срещу 824 хил. през 2016. "За 2018 година отбелязваме 95% ръст на приходите спрямо 2017, печалбата расте пропорционално", обяви Пламен Николов.

"Желаем да затвърдим позицията си на водеща дестилерия в страната, както и да участваме активно в стабилизирането на етерично-масления бизнес в България. Ще постигнем това чрез изграждане на стабилни връзки с фермери и многогодишни договори за преработка на продукцията им. Много е вероятно да увеличим още дестилационния си капацитет, но засега нямаме конкретен план, това зависи и от растежа на фирмата майка. Желаем да останем преработватели, нямаме земеделски амбиции", коментира Николов. И уточни, че сред възможните инвестиции през 2019 е изграждането на малка дестилерия за рози в района около Казанлък.

Компанията майка

doTERRA е базирана в Юта и е създадена през 2008 година. За 2018 компанията, в която заетите са над 2000, има над 2 млрд. долара оборот. "Есетере" е единственият задграничен завод, който е изцяло собственост на doTERRA, в други държави фирмата има само партньорства, уточни Пламен Николов.

Изборът за инвестиции на американската корпорация не е случаен - България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, произвеждайки близо 200 тона годишно. През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара.

c