Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Стартира интерактивната игра "Търси се България", създадена от ученици от Добрич

В 9 часа днес, 20 февруари, стартира нова интерактивна образователна игра „Търси се България”, създадена от ученици от 9 и 10 клас Добрич. Нейните автори са младежи от частната гимназия по предприемачество "Райко Цончев". Идеята е на техния преподавател по история Надежда Иванова. Били са подпомогнати и от учителката си по информационни технологии Мария Кирилова.

Тя има състезателен характер и в нея могат да участват както отбори от класове, така и семейства. Играта е посветена на Националния празник на България – 3 март. Предвидени са 14 задачи и са включени 7 обекта. Приложението към играта ще може да се изтегли от страницата на Регионалния исторически музей www.dobrichmuseum.bg след 9.00 часа днес . Резултатите и победителите ще бъдат обявени на 28 февруари.

"Целта е да се намери баланса между учене на история и изграждане на национална идентичност и новите технологии, които вълнуват децата. Да създадем игра, която да накара децата да учат и да научат различни места, свързани с техния роден град, с историята, важните личности и събития. Като в същото време се забавляват и се използват интерактивни методи", сподели Надежда Иванова.

Използва се приложение, което е безплатно. Условията за участие са да имаме телефон с активен интернет, добре е да има и селфи стик, тъй като се налага да се правят снимки, познания в областта на Възраждането, както и желание и дух за изява, смята учителката по история. По думите й играта е от типа на "ловци на съкровища", но адаптирана към това, което ни интересува и искаме децата да научат, говорейки си за национален празник и национална идентичност. Местата, по които е изграден маршрутът, са символни за Добрич.

Например, участниците трябва да отидат в музея в градския парк, да видят анотацията на един от експонатите - корабно оръдие от руско-турската война, и да отговорят на въпрос. Следват маршрути и въпроси на други места – Художествената галерия, библиотеката, Възрожденското училище. Презентацията на играта е публикувана на сайта на Регионалния исторически музей – Добрич.

Задачите са 14. Участниците трябва да посетят музея в градския парк, площада пред църквата Свети Георги, паметника на Св. Св. Кирил и Методий, Възрожденското училище в АЕМО Старият Добрич, Регионалната библиотека „Дора Габе” и Художествената галерия, обясниха двама от авторите на играта - Лидия Лазарова и Кристиян Найденов.

За победител ще бъде определен отборът, дал най-верни отговори и изминал маршрута за най-кратък срок. Наградата е осигурена от Община Добрич и е образователна екскурзия до село Кайнарджа, където е сключен Кючуккайнарджийският мирен договор през 1774 година.

c