Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Одобриха проект на Община Тервел по Национална програма "Красива България"

Одобрен е проект, с който Община Тервел е кандидатствала по Националната програма "Красива България", съобщи Диана Илиева - зам.-кмет на Тервел

С одобреното проектно предложение, Общината предстои да извърши ремонт на два обекта в града - клубната зала и фонтана на читалището.

Община Тервел е една от 36 –те общини в страната и единствена в област Добрич, която получава финансиране по Проект „Красива България‘ през 2019 г. Това става ясно от обявения на 19.02.2019 г. списък с одобрени проектни предложения.

С настоящия проект Общината си поставя задача да надгради дейностите си по благоустрояване на централна градска част , както и тези за осигуряване на повече възможности за желаещите да участват в самодейните форми на читалището. Стойността на строителството е 183 205,00. Проектът включва две основни инвестиции:

  • Клубна зала в читалище в гр.Тервел, която се намира в пространството под входното фоайе. Достъпът до нея се осъществява по вътрешна стълба от фоайето. Поради недостиг на средства за ремонт, използването на помещението е преустановено  и в настоящия момент то служи за временно съхранение на читалищни декори. По цялата площ на таваните и стените мазилката е компрометирана. Боята е олющена. Подовата настилка е захабена. Ел. инсталацията е увредена и закрепена неустойчиво. Част от помещението е заето от неизправни санитарни възли. Читалищната сграда е обновена, като част от помещенията са ремонтирани с финансовата подкрепа на Проект „Красива България‘. Всички читалищни зали се използват за самодейни и клубни дейности. Индикира се недостиг на помещения  за работа с младежи. Това налага да се търсят възможности за ремонт на единственото свободно помещение – клубната зала.
  • Фонтан в прилежащо пространство на читалищна сграда, изграден преди повече от 30 години. Оборудването и управлението са разположени в подземие под съоръжението. Помпите, тръбопроводите и ел.инсталацията са компрометирани. Обслужването е трудоемко и съпроводено с големи по количество течове от корозиралите тръби. В настоящият момент фонтанът вече не се пуска, тъй като количеството на течовете прави ползването на съоръжението нецелесъобразно. Басейнът е облицован с мрамор, а облицовката е с нарушена повърхност - на места пукната или липсваща. В композицията (периферно) са вградени зелени площи, оградени с клоцове. Фонтанът е символ на града и любимо място за снимки на тервелчани и гостите на града. Невъзможността да бъде приведен в действие нарушава привлекателността на прилежащото пространство на читалището и цялата централна част на града. Ремонтът на фонтана е наложителен и в аспекта на необходимостта от оптимизиране на неговото оборудване и извеждане на управлението в надземно табло.

Община Тервел е дългогодишен партньор на Проект “Красива България“. За мандат 2015-2019 г. това е пети пореден проект, тъй като през 2016 г. одобрените проекти бяха два, по два отделни приема на програмата. Проектите по тази програма не са с голям бюджет, за това концепцията, която от Общината се прилага е „надграждане“. Така в сградата на музея през 2016 и 2018 г. бяха изпълнени два поредни проекта, финансирани по същата програма.

c