Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Засилени мерки за био сигурност на свиневъдните обекти в област Добрич

Областната епизоотична комисия в Добрич набеляза мерки срещу разпространение на Африканска чума по свинете. Заседанието бе свикано от областния управител Красимир Кирилов във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев за регистриран първичен случай на заболяването при диво прасе в област Варна - в землището на кв. „Повеляново“, община Девня.

Секретарят на Областната епизоотична комисия и ръководител на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Борислав Каменов  съобщи, че в заповедта на директора на БАБХ са разписани мерки за неразпространение на заболяването за територията на цяла северна България, тъй като в Румъния има множество обявени огнища на АЧС. Той обърна внимание отново за сериозно отношение от страна на собствениците на домашни прасета. Ловът на диви прасета приключи и ангажимент на ловците е да следят и подават сигнали при откриване на трупове на диви свине.

Заповедта на директора на БАБХ е връчена и на ръководствата на горските и ловни стопанства.

По отношение на свиневъдните комплекси и ферми на територията на областта се изпълняват стриктно разписани мерки за био сигурност, пропускателен режим в обектите, висок санитарен контрол на хората, които работят в обектите.

На въпрос от страна на общините д-р Каменов заяви, че към момента не трябва да се извършва преброяване на животните в т. нар. задни дворове и припомни, че все още не всички общини имат определени терени за загробване на животни. Заместник областният управител Живко Желязков отправи апел към представителите на местната власт да подходят отговорно и да определят терени, които да се ползват при нужда за целта.

Областният управител Красимир Кирилов уведоми участниците в заседанието, че ще получат заповедите, в които са разписани мерките, които всяка една институция трябва да предприеме, за да не се допусне разпространение на заразното заболяване и закри заседанието.

c