Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Мая Манолова подкрепи избора на местен омбудсман в Добрич

Националният омбудсман Мая Манолова даде подкрепа за избора на местен обществен  посредник в Добрич. По покана на кмета Йордан Йорданов днес тя участва в публичното обсъждане на предложения нов правилник за институцията. Предстои той да се гледа от Общинския съвет в Добрич.

В дискусията участва Иван Капралов, който е председател на Националното сдружение на местните обществени посредници, тъй като той е омбудсман в Шумен.

Присъстваха общински съветници, общественици, както и радетели на идеята за местен обществен посредник, които напомниха, че първите стъпки в Добрич са направени през 2004 година.

Кметът аргументира необходимостта от местен омбудсман и с големия брой сигнали, получени в Общината – 2181 за 2018 година. „В същото време държавата изисква от нас да съкращаваме щатните бройки на администрацията, но ние сме изправени пред предизвикателството да отговаряме на всички тези сигнали и искания на гражданите с по-малко човешки ресурс. Според нас, това е обективна причина, поради която Добрич има нужда от местен омбудсман – за да можем да отговаряме по-бързо и адекватно на исканията на гражданите”, коментира Йорданов.

Мая Манолова съобщи, че сега у нас има 13 избрани местни обществени посредници, като в Северна България е само един – в Шумен. Те са в най-големите градове и близо 2,5 млн. от българско население има освен национален, и местен обществен посредник, към който да се обръща за решаване на своите проблеми, посочи тя.

По повод схващането, че омбудсманът е скъпо удоволствие, тя смята, че не е така, защото решените проблеми са несравними със средствата, които общината би инвестирала в местен обществен посредник. „Но, истинската причина е друга – страхът от независимите местни обществени посредници, от независимите защитници на гражданите. Където има местен омбудсман, той се превръща в трети стълб на местното самоуправление”, подчерта тя.

По думите ѝ, необходимостта от местен омбудсман се налага поради няколко причини. „Бедност, липса на перспектива, социално изключване, от една страна. От друга страна, проблемите с администрацията, която много често високомерно и безцеремонно се отнася към гражданите, които се чувстват незначителни пред огромния пиедестал, на който стои администрацията – на централно и местно ниво. И силните на деня – монополите, банките, частните съдебни изпълнители, коректорските фирми, които извиват ръцете на българските граждани. Защитата от всички тези несгоди и проблеми за българина минават и през институцията на омбудсмана. Считам, че сме доказали, че сме ефективната институция, която е готова до край да стои на страната на гражданите и да защитава техните права срещу местна, централна администрация, силни на деня и всички, които се опитват да посегнат на правата на българските граждани”, коментира Манолова.

Тя напомни, че преди година, заедно с местните обществени посредници, са внесли проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. С тях се предлагат облекчени процедури и правила за избора на местни омбудсмани.

Финансирането на местните обществени посредници да става чрез делегирани средства от централния бюджет. Това ще поощри общините, които са избрали омбудсмани, а от друга страна ще се гарантира повече независимост и автономност на обществените посредници, заяви Мая Манолова. „Когато финансирането е от местния общински съвет, от кмета - пълната независимост не може да бъде постигната. Настояването е за делегирано финансиране на общините, които са избрали местни обществени посредници, за да няма административни и финансови зависимости от местната власт. Да се променят правилата, за да се стимулират българските общини да избират местни обществени посредници”, призова тя.

По думите ѝ, изискването за квалифицирано мнозинство при избора се оказва непостижимо в много общински съвети. Счита, че всички общини с над 10 000 жители трябва да имат обществени посредници. Там, където населението е по-малко, общините трябва да се комбинират за избора на омбудсман. Там, където има обществен посредник като защитник на гражданските права, той се превръща в трети стълб на местното самоуправление, каза националният омбудсман.
Манолова призова Народното събрание да пристъпи към обсъждането на тези законодателни промени.

Тя пожела успех на инициативата за избор на местен обществен посредник в Добрич.

c