Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дългове за заплати и за ток може да затворят мината „Оброчище”

Две молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД - село Църква, община Балчик, са постъпили в Окръжния съд в Добрич, съобщиха оттам.

Дружеството е концесионер на мангановата мина "Оброчище".

Исковите молби са внесени от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ - София и Енерго Про Продажби"АД - Варна заради неизплатени трудови възнаграждения на работници и непогасени задължения за доставка на електроенергия.

          „Енерго Про Продажби”АД твърди, че  към момента на подаване на молбата ответникът има непогасени задължения в общ размер на 64 986.38 лева. Доставчикът на електроенергия иска Окръжният съд да постанови решение, с което да открие производство по несъстоятелност на „Евроманган”ЕАД поради неплатежоспособност и свръхзадълженост.

         В молбата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ се посочва, че дружеството, в качеството му на работодател, не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание се иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие  производство по несъстоятелност.

         Окръжният съд назначи съдебно-счетоводни експертизи, които трябва да изяснят има ли проверяваното дружество финансови затруднения, какъв характер имат те - временен, траен или необратим и в състояние ли е бил ответникът да покрива краткосрочните си задължения за проверяваните периоди.

         Първото заседание по делото, заведено от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, е насрочено за 22 февруари, от 10.30 часа. Заседанието по другото дело е на 19 март, от 10.00 часа.

В началото на миналата година отново бе образувано дело по несъстоятелност на "Евроманган", пак за задължения към "Енерго Про". Тогава дружеството разплати задълженията от 350 000 лева за ток. По-късно съдът глоби с половин милион лева британския гражданин Дейвид Уелингс, който като управител компанията близо година прикривал факта, че дружеството е изпаднало в несъстоятелност.

c