Водещи новини - дясно Здраве Крими

Медик от Ген. Тошево също замесен в ТЕЛК-скандала

Сред задържаните във Варна 40 души, между които и лекари, във връзка с издаване на решения на ТЕЛК, има и медик от Генерал Тошево, съобщава БНТ.

Както Про Нюз Добрич по-рано съобщи, по данни на БНР, за организатор на схемата е уличена лекарка-невролог от Добрич, която е участвала в схема за изписване на лекарства с психотропно действие.

8 от арестуваните остават в ареста за 72 часа и ще им бъдат повдигнати обвинения. Смята се, че са работили като организирана престъпна група.

По наша информация задържаните медици са и от 3-те състава на експертните лекарски комисии в града, както и от общините Суворово, Вълчи дол, Генерал Тошево и Велико Търново. Наш екип провери какво е известно в болниците “Св Анна” и ” Св. Марина”, където работят комисиите.

Невроложка от Добрич – в основата на престъпления с ТЕЛК във Варна

Задържаните са заподозрени, че срещу подкуп са издавали решения с невярно съдържание и така са ощетили държавата. В много от случаите в решенията на ТЕЛК са били вписвани заболявания, за които се дава над 50% нетрудоспособност.

По непотвърдена информация, при обиск в домовете на задържаните са открити големи суми пари.

От държавното обвинение потвърдиха за БНТ, че сред задържаните има и лекари във Варна.

През миналата година трите Трудово-експертни лекарски комисии във Варна са издали общо 11 920 решения, които се съхраняват в Регионална картотека на медицинските експертизи към РЗИ – Варна. Началникът на отдела д-р Станимир Киряков не знаеше за арестите. Няма данни за кое заболяване има най-много лекарски експертизи.

Очаква да бъдат повдигнати обвинения на 8 от общо задържаните 40 души. Има данни, че са разпитани и пациенти. Акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура продължава и в момента. Повече информация по случая се очаква утре.

Само от началото на февруари за измами, свързани с решения на ТЕЛК, има образувани проверки, преписки и издадени присъди в Асеновград, Търговище, Ловеч, Мездра, Враца, Ямбол, Асеновград, Пловдив, Камено поле, а днес – и във Варна.

Източник: БНТ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *