Балчик Водещи новини - дясно Култура

Безплатни прожекции в “Двореца” в Балчик на новия петсериен филм “Съ нами Богъ”

ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик организира безплатни прожекции на новия документален петсериен филм Deus Nobiscum /„Съ нами Богъ“/. Те ще започнат на 23 февруари, събота, от 15:30 часа в Каменна зала, съобщават от културния институт.

Преди прожекцията ще има среща с творческия екип – режисьора Степан Поляков и Митко Щерев, който сътворява музиката за филма. Тази година популярната българска рок група “Диана Експрес”, чиито създател е композиторът – легенда, празнува 45 години от своето създаване. Поради това маестрото е изключително зает и е невъзможно да присъства, но с него ще бъде направена ексклузивна онлайн връзка. Режисьорът Степан Поляков е създател на най-популярния филм за София, гледан от милиони по света – „Sofia the History of Europe“.

ежисьорът Степан Поляков, тонинженерът Теодор Янков и композиторът Митко Щерев следят записа на „Свят“

“Deus Nobiscum” е документална поредица за историята на Третото Българско царство. Тя е заснета в над 15 европейски държави, в над 35 града и в някои от най-знаковите дворци на Европа – от Петерхоф и Ермитажа, през Шьонбрун и Версай до Бъкингам. Филмът е заснет с кинокамера, използвани са уникални видео и фотоархиви.

Във филма участва и Н.В. Цар Симеон Втори. Той е в близки роднински връзки с монарсите от повечето европейски дворове. Сценаристи са Тошо Пейков /”България в блясък”/ и Степан Поляков „Внезапна спирка”, „София – историята на Европа”/. Главен оператор е Момчил Александров /”Йога воин”, “Майсторите, които върнаха времето напред” и оператор на някои от най-успешните концерти на Хулио и Енрике Иглесиас/.
Това е най-очакваният документален проект за 2019-а, с участието на единствения коронован монарх в света, който играе себе си.
Петте серии на филма ще бъдат прожектирани последователно една след друга! Всяка серия ще е с продължителност 40 мин.

Главният оператор Момчил Александров при заснемането на клипа с Митко Щерев и певицата Йоанна Дамова /на заден план/

Какво не чу Старият континент от собствената си история през 19-и и 20-и век? Кое остана скрито зад позлатените портали и кристалните прозорци на европейските дворци? Защо всичко се обърка толкова безнадеждно точно след най-обещаващия период в историята ни – Belle Epoque? Къде пропуснахме да наблюдаваме внимателно събитията? Кои държавници бяха обречени да развалят отношенията си?
Тези и други въпроси са в основата “Съ нами Богъ” – впечатляваща фреска за Третото българско царство.
Петте серии на филма ще бъдат прожектирани последователно една след друга. Всяка серия е с продължителност 40 минути. Входът за събитието е свободен.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *