Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Лимецът – от трапезата на египетските фараони до наши дни

Расте интересът към производството на лимец в Добричка област. Въпреки ниските добиви и трудностите при прибирането и обработката му, древното жито е намерило почва в житницата на България. Това е култура, която провокира интереса на производителите на зърно и брашно, защото отговаря на потребностите за здравословен начин на живот.

Един от първите, насочили се към отглеждане на лимец в Добруджа, е Тодор Моралийски. Преди повече от 15 години фермерът сее първите декари с тази култура в земите си край село Гурково, община Балчик. Площите с лимец са достигнали до 100 дка във времето назад, сега са по-малко. Стопанската 2018 г. завършва сравнително добре с резултати от 260 кг/дка, отчита фермерът. Тази култура няма продуктивните възможности на пшеницата и дава сравнително нисък добив от порядъка на 100 до 250 кг/дка. „Лимецът е изключително подходящ за биологично производство, тъй като не изисква растителна защита и подхранавне с минерални торове. Културата може да вирее на бедни и каменисти почви”, коментира Тодор Моралийски и уточнява още:   „Лимецът притежава устойчивост към икономически важните болести и не се налага третиране по два или три пъти с фунгициди. Отглеждането му не изисква употреба на пестициди. Например при израстването на повече от метър растенията задушават плевелите”. През годините Тодор Моралийски е научил много за уникалното жито на принципа на пробата и грешката. Разказва, че това е най-първичният генотип пшеница, познат още от древността, от времето на египетските фараони.

„Основното му предимство е ниското съдържание на глутен под 2% в еднозърнестия лимец и това го прави предпочитан за диети и за хора с непоносимост към глутена”, разказва още Моралийски.    Земеделският производител се е насочил към добиването на различни видове здравословни брашна от лимец, елда, спелта, пшеница, царевица. Закупува каменна мелница, с която се постига най-качествено мелене на древното жито. Изгражда цех за пакетиране и смилане на брашно, от който продуктите излизат с нужния сертификат за качество. Предстои закупуване на машина за лющене на семената.    Нараства броят на производителите на лимец в Добричка област. Отглежда се основно в дребни и средни стопанства, допълва още Тодор Моралийски. Той оглавява Добруджанския фермерски съюз, в който членуват дребни и средни земеделски производители от Добричка област. Съюзът е учреден преди две години с основна цел защита на интересите на малките стопани.   През пролетта Тодор Моралийски ще прави опити с черен лимец. Това е дива форма, изцяло без глутен и с много повече полезни вещества, допълва фермерът.  

Източник: fermer.bg

c