Водещи новини - дясно Общество

Пребиха жена гей от Добрич в центъра на София

Поредно престъпление от омраза. Жена гей беше пребита в центъра на София, съобщава nova.bg.

Галя Петкова е от Добрич. Заедно със своята партньорка имат две заведения. Двете заедно основават и първия бар в София, който е само за жени – Essence.

Последната неделна разходка в центъра на София за Галя се превръща в полицейска преписка срещу неизвестен извършител, съобщава nova.bg. Жената е ударена от непознат мъж, с когото се разминала минути по-рано – безмълвно от нейна страна, с подмятане – от негова. Обижда я, тя го подминава, но той я настига и я напада. Избива й два зъба, съобщава .

„Вървях си по тротоара и в момента, в който се обърнах, усетих удар в устата. Каза ми: „Да не съм те видял повече тук”, обърна се и избяга. Всичко стана толкова бързо, че дори не извиках, изплюх си зъбите”, разказва Галя. Описва нападателя като нормално изглеждащ мъж, около 40-годишен. Не приличал на скинар или футболен фен.

Галя е подала жалба в полицията за нападението. Тъй като в Наказателния кодекс няма текст за нападение по хомофобски подбуди, случаят може да бъде квалифициран като телесна повреда. И въпреки че щетата е трайна и тежка, формално може да не се окаже така. 

„От „Съдебна медицина” ми казаха, че това се води лека телесна повреда, защото, за да е средна, трябва да са напълно здрави зъби, без кариеси”, обяснява пострадалата. А експертизите здрави ли са били избитите зъби още не са готови. Нападателят не е открит.

Статистика за престъпленията от омраза, породена от хомофобия, няма, защото в Наказателния кодекс такова престъпление не съществува.

Организациите, които защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, правят свои анонимни допитвания, от които излиза, че 20% от споделилите опита си са били жертва на физическо насилие. Нападенията са извършени предимно на обществени места.

Драстично по-висок е делът на хомосексуалните, които са били обект на заплахи онлайн или на обществени места – 70%. Много висок остава и процентът на хомофобските заплахи и тормоз в училище. 

Според неофициалното проучване профилът на жертвата е мъж, гей, на възраст между 15 и 25 години. 98% от пострадалите не се оплакват в полицията, дори и ако са пострадали от побой. 

Follow Me:

Related Posts

  1. Добра вечер,
    искам да попитам това жена или гей или и двете брат нищо не разбрах. Моля pliis
    Добра да е вечерта ви, с много любов и целувки
    Папаринко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *