Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МОН: Подкрепа за креативните и развитие културата на иновации в училищата

„Разговорът за образование е най-важен. Това е разговор за бъдещето на нашите деца“.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум „Европа в нашия дом“, проведен във Велико Търново. Министър Вълчев подчерта, че се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. „Това ще е истинската промяна в образованието – учителите да избягват традиционните модели на преподаване. Многочасовата работа на преподавателите е най-трудна и им е необходима подкрепа от всички институции. Необходими са иновативни методи, за да се въвлекат в по-голяма степен децата в образователния процес. Децата и училищата са различни, затова трябва да търсим различни ресурси“, заяви той.

„Формулата за справяне с най-важните предизвикателства е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори. Тогава има резултат“, посочи министърът по повод работата на екипите от Механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система. За година и половина са записани близо 40 000 деца, но по-важното е да се работи с тях всеки ден.

Предвидената инвестиция в образованието, в размер на 1 милиард и 380 милиона лева, е инвестиция и в бъдещето. Тя е важна, тъй като е важно и достойното заплащане на труда на българския учител.

Източник: МОН

c