Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Възрастна жена се грижи за четири сирачета в Добрич и има нужда от помощ

Жена на около 60 години се грижи за четирите деца на починалата си сестра, но изнемогва и се нуждае от помощ.

Иринка Иванова е от ромски произход. През лятото работи като миячка в ресторант в курорта „Златни пясъци”. През зимните месеци обаче няма доходи – не получава помощи за безработица. Ако има възможност, сади лавандула на полето.

Преди се справяла някак си. Сега обаче й е много трудно, тъй като трябва да се грижи за четирите деца на сестра си, починала преди половин година от рак.

Иринка е настойник на децата и получава месечно 150 лева детски надбавки. Очаква да бъде отпусната пенсия на децата. Докато това се случи обаче й е много трудно да се справи с грижите за тях – три момчета на възраст 14, 13 и 8 години, както и момиченце на 11 години. Големите момчета – Илия и Йордан, учат в шести клас, Яница е петокласничка, а най-малкият – Северин, е във втори клас.

Въпреки нищетата, децата посещават училище, посещават и джамията, където също учат, обяснява Иринка.

Споделя, че парите им стигат, колкото да платят сметките – за ток и вода. За храната разчита на най-големия син на сестра си. Той е на 28 години и работи в строителството. Живее в едната стая на двустайната къща, заедно със съпругата и двете им деца – на 5 и 3 години. В другата стая са Иринка и четирите деца.

Възрастната жена се срамува от нищетата, в която живеят, но прави необходимото, за да се грижи  за децата.  На въпрос от какво имат нужда, обяснява, че от всичко. Купили два тона дърва, но са на привършване.

След призив на една от дамите на фейсбук групата „Майките в Добрич” добри хора помогнали на децата с дрехи и ботуши. Успели да върнат усмивката на лицето на възрастната жена.

Децата обаче все още имат нужда от дрехи, от обувки, от храна. Ще са благодарни, ако им помогнат с анцузи, обувки или маратонки, шапки, шалове, ръкавици. Ще са благодарни за всякакви дрехи и обувки. Момчетата носят 36 номер, момичето 33 номер, а най-малкия 31-32. Иринка обяснява, че децата са средни на ръст за възрастта си. Ще е благодарна и за хранителни продукти. Най-вече такива, които може да използва, за да приготвя сандвичи на децата за училище.

За себе си Иринка нищо не иска. „Аз съм вече възрастна. Каквото имам, това ще нося, докато мога”, споделя жената.

Надява се, че ще има добри хора, които ще помогнат на децата.

За връзка с Иринка Илиева Иванова - телефон 0896 517 663

c