Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Българи от страната и чужбина дариха средства за делото срещу „Русгеоком”

6600 лева са събрани в рамките на кампанията за набиране на средства за експертизата по делото срещу „Русгеоком”, съобщи за Про Нюз Добрич инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“. Тя е един от тримата граждани, които са страна по делото във Варненския административен съд във връзка с намеренията на „Русгеоком БГ” ЕАД да добиват газ в района на Генерал Тошево.

„Преди дни, ние тримата –Дона Пикард, Айдън Яйя и Иванка Казакова
Ви помолихме за помощ. Всъщност ви призовахме да бъдем заедно в написването на истинската ни съвременна Българска Летопис.
Тази, в която с букви е изписано:  добро, съпричастие, истина, безценност и единение!

На молбата ни да съберем 5700 лева, които за нас тримата бяха непосилни, се отзоваха изумително много хора. Сумата е определената ни част от общо 20 000 лева за изготвяне на съдебно-техническа експертиза по делото на един инвеститор против държавата. Сигурно, когато някой е мислил как да ни откаже от участие в това дело се е посъветвал, помислил и решил.  Сигурно го е правил и друг път. Но не е предвидил едно.  Ние не сме Дона, Айдън и Иванка. Ние сме думите, но гласът е друг. Ние сме лицата, но сърцето е на друг. Ние сме солта, но Хлябът е замесен от много други ръце. На един НАРОД, в който събудихте Слънцето. Това живително Чудо, от което се ражда Животът, е в нас, но само ако сме заедно! Когато няма какво да изгубим повече, освен себе си,  но когато, ако изгубим
честта и достойнството сме изгубили всичко, тогава това Слънце е единственото, което може да ни върне Вярата и Надеждата”, сподели инж. Казакова.

Тя съобщи, че от 5 февруари до снощи, общата сума, която е събрана е 6600 лева. От тях 3598 лева са постъпили по сметката на Дона Пикард, 1602 лева - по сметката на Синтия Недялкова, 502 лева са от кутиите, поставени в Добрич и Ген. Тошево, 425 евро и 16 долара по пейпал, а 100 лева са дарени в брой.

Помогнали са не само добруджанци, но и стотици хора от цялата страна и чужбина – от Добрич, Варна, София, Пловдив, Генерал Тошево, цяла България, от Швеция, Германия, Великобритания, САЩ. Сумите са дарени от бедни и богати , от познати и непознати, от близко и от далеч.

„Тази история е истински летопис на доброто у хората”, сподели инж. Казакова. И добави, че продължават да се обаждат хора, които са нямали възможност , поради липса на средства или късно разбрали и искат да участват "в общото".

„Няма да ни откажат. Няма да сведем рамене, да помрачим надежда,
да убием вяра! Искаме да ни чуят и ония, които мислят, че ще спечелят това дело, защото имат всичко. С всеки опит да ни спрат, всъщност създават народ…”, сподели още тя.

Краят на кампанията бе обявен на 10 февруари, но до сряда ще се отчетат и сумите от кутиите, поставени в обекти, които в неделя не са работили.

Остатъкът от сумата ще се използва за следващи разходи, каквито се очаква да има по делото. Особено, ако то отиде на по-горна инстанция – Върховен административен съд.

c