Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Аптеките в област Добрич също ще протестират, но не ефективно

Дали със символична или почасова стачка, но аптеките в област Добрич ще изразят своята позиция във връзка с финансовата тежест от редица нововъведения, едно от които Европейската директива за верифициране на лекарствата. Това съобщи за Про Нюз Добрич Лалка Стойчева – председател на Регионалната фармацевтична колегия към Българския фармацевтичен съюз.

В петък, по покана на фармацевтите от областта, в Добрич бяха  председателят и секретарят на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. „Те ни обясниха каква е ситуацията от тяхна гледна точка. Ние сме абсолютно съгласни, че те правят всичко възможно, за да облекчат ситуацията. Това, че се случват три неща едновременно, води до много голям стрес сред колегите. От ръководството ни помолиха за момента да не бързаме, защото се натоварваме още повече с тези стачни действия”, сподели Лалка Стойчева.

По думите й, фармацевтите от областта при всички случаи ще изразят своята позиция. Вероятно, ще стачкуват символично. Нейното лично мнение е, че не би било добре да затварят аптеки за ефективни протести. „Няма смисъл да затваряме за цял ден, тъй като това ще бъде невероятно натоварване и стрес за пациентите. Много от тях ще са със спешни рецепти и няма смисъл те да страдат”, смята Стойчева.

„Така или иначе верификацията стартира от 9 февруари. Постепенно ще се нагаждаме към нея. Ясно е, че това е европейска директива, а България е член на Европейския съюз. Ясно е, че там нищо не може да се направи. Можело е преди много  години да се поиска някакво отлагане. Такова е дадено само на Гърция и Италия, тъй като те имат вътрешна система за следене на лекарствата. Така че, ние стартираме и постепенно ще се учим как да работим. По-лошото е това, което ни очаква с влизането на новата директива, която касае касовите апарати. Ние чухме много стряскащи неща, но още законът не е излязъл”, коментира още председателят на Регионалната фармацевтична колегия.

Според нея, фармацевтите от областта, най-вероятно, ще се включат към стачката, която е определена за 22 февруари. Тя касае всичко и най-вече връзката ни с НАП. „Не защото се притесняваме. Нашият бизнес е на светло много отдавна, изпращаме отчети към НАП. Но, нашата работа е много специфична. Често се налага връщане или смяна на лекарства. Дори нашите гости от София ни обясниха, че само една проверка на цена на компютъра, който ще е свързан с касовия апарат, и след това отмяна на тази проверка, в НАП се отчита като празна продажба. Тези продажби се наслагват и водят до сигнали в данъчното, които веднага са предпоставки за проверка. Това не са празни продажби, а проверка на цена. Ние така сме свикнали да работим. Идва пациентът и пита каква е цената. Ние чрез компютъра проверяваме. Оказва се, че ние тотално трябва да се престроим в ежедневната си работа”, сподели тя. Според нея, най-големият проблем е, че няма никакъв толеранс от време за въвеждане на промените.

„Протестни действия може да направим за един час, но не е редно да наказваме пациентите, които да трябва да обикалят, за да търсят работеща аптека”, смята Лалка Стойчева. Тя съобщи, че аптека в Добрич вече е затворила, след като фармацевтката, която е по-възрастна, е преценила, че не си струва да се подлага на този стрес.

c