Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Майките на д-р Петев“ с нов хуманен жест - за болницата в Добрич

Жени, обединени във фейсбук групата „Майките на д-р Петев“, сътвориха ново благородно дело. Те подпомогнаха каузата на инициативата „Капачки за благотворителност” за закупуване на ново родилно легло за Отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ Добрич.

Както Про Нюз Добрич съобщи, в Деня на родилната помощ – 21 януари, 36 майки поднесоха уникална изненада за своя акушер-гинеколог, под чиито грижи са се сдобили с рожба, д-р Ивайло Петев. Така те му благодариха за грижите и всеотдайността. С част от средствата, събрани за подаръка, които не са оползотворили, „Майките на д-р Петев” решиха да сътворят добро и да ги дарят за благотворителна кауза.

„С анкета помежду ни решихме да ги дарим за нашата кампания „Капачки за благотворителност“, сподели Йоанна Койчева, която е и един от организаторите на кампанията.  Сумата е 135лв. С тях „Майките на д-р Петев“ подпомагат следващата инициатива - закупуване на родилно легло за родилна зала в МБАЛ Добрич, където е работното място на д-р Петев.

Страхотна изненада поднесоха майки от Добрич на д-р Петев

„Поради тази причина момичетата решиха да подпомогнат нашата кампания, тъй като е обвързана както с работата на д-р Петев, така и с бъдещия им комфорт при следващо раждане“, сподели Йоанна.

Добави, че дарението ще е от голяма полза, тъй като стойността на родилното легло е много по-голяма от тази на апарата (пациентен монитор), който бе закупен с набраните от „Капачки за благотворителност“ средства през 2018 г. Поради това е решено тази година да се набират средства както чрез събиране на пластмасови капачки, така и на жълти стотинки, за да се събере необходимата сума в най-кратки срокове.

„Много благодарим на момичетата за подкрепата и се надяваме все повече хора да се включат с капачки или жълти стотинки, защото го правим с благородна цел. Градът ни е малък и, за да правим повече добри неща, трябва да сме обединени“, сподели Йоанна пред Про Нюз Добрич.

Нов апарат за родилното отделение в Добрич от “Капачки за благотворителност”

Към момента в отделението има три родилни легла, но те са много остарели. По думите на д-р Петев, оборудването на една родилна зала възлиза на 25-30 хиляди лева, като най-скъпо е родилното легло. Подходящ вариант може да се осигури на цена между 10 и 15 хиляди лева. „То ще се ползва от раждащите жени в нашата болница, за да бъде този процес по-малко травмиращ за майките”, сподели д-р Петев. Обясни, че желанието на ръководството е да се подменят и трите родилни легла, но искат началото да бъде поставено с поне едно.

Желаещите да се включат в инициативата вече могат да се включат както с предаване на пластмасови капачки, така и на жълти стотинки. Пунктовете  за събирането им са в двата магазина на фирма „Веник”, фото „Подлеза”, оптика „Алта” /площад „Свобода”/, детски кът до хотел „България”, склад в т.нар. „Търговия на едро”.

c