Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Съборът "С България в сърцето" отново ще събере в Каварна потомци на българите зад граница

Каварна ще бъде домакин за шестнадесети път на Общобългарския младежки фолклорен събор “С България в сърцето”, съобщиха от Община Каварна. Тя е организатор на събитието, съвместно с Продуцентска къща “Пирина”.

През трите дни на фолклорната проява участие ще вземат деца и младежи от България и чужбина. Съборът няма конкурсен характер, но най-добрите изпълнения през деня ще бъдат включени във вечерни концерти.
На събора ще има ревю на народни носии и ще бъдат избрани най-атрактивните костюми с дълголетна история. Танцьорите ще се включат в надиграването "Кръшна ръченица". Срещата тази година ще насърчи и млади таланти в литературата и изобразителното изкуство с международен конкурс за стихове, есе и рисунка под мотото "С България в сърцето".
Фолклорният събор вече приема заявки за участие от изпълнители в страната и чужбина. Крайният срок за потвърждение е 25 април, а за международния конкурс творбите се очакват до 30 април, посочват организаторите.
Утвърден като традиционен Общобългарски младежки фолклорен събор, “С България в сърцето” събира през годините младежи, потомци на българи от Албания, Молдова, Украйна, Македония, Румъния и Сърбия.

Това е единственият по мащабите си събор, който обединява българските младежи от целия свят на базата на българския фолклор.

c