Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Нова книга: Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски

Eкипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – “Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски” :

Съвместно издание на издателство „Изток-Запад“ и Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на личния бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски, със специален увод, разчитане, обяснителни бележки и справочен апарат от Кирила Възвъзова-Каратеодорова, Здравка Нонева и Виктория Тилева.
Между юбилейните издания особено място заема предлаганата на всички почитатели на Левски – а това значи на целия български народ – публикация на личния бележник (джобното тефтерче) на Апостола. Тя е ценна не само с това, че е посветена на един наистина уникален възрожденски паметник (тефтерчета с подобно съдържание има само в архивите на Раковски и Ботев), но и защото е първото научно-критично обнародване на бележника като самостоятелно издание. И веднага трябва да се отбележи, че тефтерчето на Левски досега е издавано изцяло два пъти, но включено като част от сборници, посветени на документалното наследство на Апостола. Не са малко и фрагментарните публикации на по-големи или на по-малки части от бележника, обнародвани в популярни издания.

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon

c