Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Регистрирането на автомобил ще става и в частни сервизи - табели и талон от КАТ

Първоначалната регистрация на автомобил вече ще може да се извършва и в частни сервизи (специализирани пунктове за технически преглед), а не само в КАТ. Това предвижда проектът за Закон за пътните превозни средства, по който вече има консенсус между Пътна полиция и “Автомобилна администрация”, пише "24 часа".

В специализирани пунктове за технически преглед ще се подават необходимите документи, а служителите им ще ги внасят в КАТ. По този начин, за шофьорите ще бъде спестено пътуването до най-близкото подразделение на Пътна полиция, ако в града им няма такова, за да регистрират автомобил.

Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а частните сервизи ще имат право да дават временните номера, ако собственикът поиска.

От закона отпада намерението пътния контрол на камиони, автобуси и таксита да се поеме изцяло от пътните полицаи. Така се изчиства и вторият спорен момент, с който до момента от КАТ не бяха съгласни, заради допълнителните ангажименти, които им се вменяват.

С този проектозакон се изпълнява и настояването на ЕК, техническите прегледи да не се правят от две институции, както е понастоящем - първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове.

По проекта за новия закон се доуточняват последни детайли и се очаква скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.

c