Култура Общество

България откупи портрет и ценности на Ал. I Батенберг на търг във Виена

Българската държава, чрез министъра на културата, е участвала в търг, по време на който е успяла да откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг. Търгът се е провел във Виена, организиран от австрийска аукционна къща.

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и  министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил Банов, на което той присъства лично. Министърът е подчертал, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни той.

Откупените предмети включват – най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.

 

 

Източник: Министерство на културата

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *