Водещи новини Здраве

Болницата в Добрич се “пръска по шевовете” заради грипа

Отделения на болницата в Добрич са препълнени. Макар да са разкрити допълнителни легла, те пак не достигат. Така в отделението по Педиатрия, където първоначално бяха разкрити пет нови легла, се наложи тяхното увеличаване с още пет и вече се лекуват 40 деца. И в други отделения във връзка с грипната епидемия са разкрити допълнителни легла, като Пулмология на Второ вътрешно отделение, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-директорът на лечебното заведение д-р Бисер Ботев. Болни с грип има и  в инфекциозно отделение. По думите му, има потенциал за настаняване и в други отделения, като кардиология, Първо вътрешно отделение, дори ОАРИЛ, като стаите се изолират.

„Няма да оставим пациент, който се нуждае от болнична помощ, навън”, категоричен е д-р Ботев. „Ако трябва по 5-6 човека в стая да бъдат, пациенти в коридорите да настаняваме, но няма да оставим хората да измират по домовете си”, добави той.

По думите на лекаря, сред болните с грип и остри респираторни заболявания няма такива, които да са в крайно тежко състояние и да са в реанимация.

Но, ако няма легла в другите отделения, най-тежките случаи ще бъдат настанявани в ОАРИЛ, за да бъдат освободени легла за нуждаещи се пациенти, обясни д-р Ботев.

Веднага след хоспитализиране на пациентите,  се изпраща материал за микробиологично изследване, за да се докаже бактериална или вирусна е инфекцията.

По данни на националния вирусолог, грипният щам, който върлува у нас, е близък до свинския грип. „Затова масово лекарите в Спешно отделение изписват Тамифлу. Това е противовирусния препарат, който върши работа в тази ситуация, а не антибиотици”, коментира д-р Ботев.

Около 80 са пациентите с грип, които са настанени в момента в болницата в Добрич. При децата най-засегнати са тези на възраст 3-6 години, а при възрастните – хората на над 50 години.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *