Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

АПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание в Южна България

Пътуващите тепърва за и в момента - в Южна България, да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, предупреждават от пресцентъра на Агенция пътна инфраструктура. Шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост. Падналият сняг от нощта до момента на места е до 40 см.
  • За повишаване безопасността на движение всички превозни средства, пътуващи по път III-8631 Момчиловци - Виево - Лъки - Рожен задължително трябва да бъдат с вериги.
  • През прохода „Превала“ и път II-37 Батак-Доспат е ограничено движението за МПС над 12 тона и на ремаркета и полуремаркета.
За утре (25 януари) Националният институт по хидрология и метеорология е определил оранжев код за дъжд и снеговалежи в областите – Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. Валежите на територията на североизточна България ще са предимно от дъжд, като по-интензивни ще са в късните часове от денонощието. Още на сутринта на 25 януари се очаква да спират, като вятъра ще запази силата си, но вече ще се преориентира от източна четвърт. Температурите ще се запазят в интервала от +3° до +10°. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.
c