Водещи новини Общество

Вандали посегнаха и на скулптурите от дърво на Даниел Бодичев в парка в Добрич

Неизвестни вандали са посегнали и на скулптурите от дърво на Даниел Бодичев в парка в Добрич.

В социалната мрежа бяха публикуваха снимки на поредния вандалски акт в градския парк “Свети Георги”. “Първо кофите, после изкуството. На Даниел Бодичев дърворезбите са на трески”, написа Александра Антонова.

От снимките се вижда, че вандалите са направили на трески една от скулптурите от изсъхнали дървета край езерото. А, част от нея е изхвърлена в езерото.

За тези, които не знаят, Даниел Бодичев е човекът, който преобрази градския парк в Добрич като създава картини от сухите дървета и им вдъхва нов живот от близо 10 г насам.
Дърворезбата е хоби на Даниел Бодичев. С годините обаче се превръща в негова запазена марка. Отрязан ствол на топола го “запалва” по идеята да удължава живота на отиващите си дървета в парка в Добрич.
“Винаги съм бил любител на дърворезбата. Почнах преди 10-тина година. Запалих се, пристрастих.. “, разказва в интервю за Bulgaria ON AIR дърворезбарят.

Даниел обича да нарича дърветата свои. Преобразил е над 15, но природата си е взела половината.
Ще познаете творбите на Даниел по резбованите шамани и страшилища, които пазят от зли духове и сили, както и по фамилния герб на рода Дуло, който често прави върху тотемите си. За работата си творецът не получава средства.

Начупените на трески дървени скулптури на Даниел Бодичев са поредната вандалска проява в парка на Добрич. Там многократно се трошат пейки, табели, а само преди дни кошчета за отпадъци бяха изхвърлени в езерото.

На въпрос на Про Нюз Добрич за охраната на парка и видеонаблюдение там от Община Добрич отговориха, че има сключен договор за охрана на общински обекти, сред които градски парк „Свети Георги“ и района около паметника на Хан Аспарух. За тези обекти са ангажирани 14 охранители, които работят на сменен режим и се грижат за доброто състояние на парка и паметника. От отговора става ясно, че от монтираните на 23 места в Добрич камери за видеонаблюдение, видеонаблюдение в градския парк няма. Предвижда се през 2019 г. да се разшири обхвата на видеонаблюдение, като  целта е намаляване на вандалските прояви, посочиха от местната администрация.

Снимки: Александра Антонова, Фейсбук

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *