Общество Шабла

По-малко птици преброиха орнитолозите на Дуранкулашкото езеро

Екипи от над 100 доброволци на Българското дружество за защита на птиците  и Изпълнителната агенция по околна среда се включиха в 43-ото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. То започна от петък в почти всички европейски страни едновременно.

Какви са тенденциите в развитието на популяциите им отчитат орнитолози, ловци, представители на държавни ведомства и неправителствени организации в повече от 100 държави едновременно се включиха в него.

Целта е да се проследи промяната във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Тази година все още е топло и броя на характерните за сезона прелетни птици е по-малък, споделят орнитолози.

От години популацията на пернатите следи Павел Симеонов. По професия е музикант и добре развитият му  слух помага при разпознаването на птиците, има и център за наблюдение на птиците в Дуранкулак и обучава любители на птиците да ги различават.

“Става все по-страшно, защото няма какво да броим”, каза за Радио Варна орнитологът Павел Симеонов. Той е част от хората, които участваха в преброяването на Дуранкулак. Там са били няколко екипа, така че всичко е отчетено, но за съжаление статистиката не е добра – 2 000 белочели гъски и  до 150 – червеногуши гъски.  по неговите думи световната популация от червеногушите гъски е намаляла два пъти за 30 години и в момента е 30 000.

Източник: Радио Варна

Снимка: БДЗП

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *