Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Добри хора ще ремонтират дома на Вальо, чиято история трогна мнозина

Млади мъже, които се занимават със строителство – и двамата носещи имена Иван Иванов, решиха да помогнат на малкия Вальо от Крушарското село Поручик Кърджиево, чиято история трогна мнозина. Там Вальо е единственото дете измежду 13-те му жители. След смъртта на майка си преди шест месеца, момчето остава да живее с баща си, който е на 62 години и с множество хронични заболявания. „Стълби изядени, прозорци разкривени и трудно затварящи се, тавана беше провиснал и можеш на места да си удариш главата. Помещенията са три, но само две се ползват. В по-голямото имаше легло с вехти одеала и чаршафи, печка на дърва, която не беше запалена….голяма маса, пълна с разни мръсни полупълни буркани…”,  така описа дома на Вальо Йонка Иванова – една от добрите феи, появили се неотдавна в живота на момчето. "Чешмата е текла само преди шест месеца. И в тази кухня е имало домакиня, която е внасяла уют в дома. Но, преди шест месеца майката на Вальо умира. А, отчаянието, което остава след нея, бележи диря в къщата, която вече по нищо не прилича на дом. До това води отчаянието и отказването да продължиш напред, защото се страхуваш. От къщата лъха тежка депресия…”, сподели Йонка от инициативата „СПАСИ Добрич”.

Благодетели сбъдват мечтите на малкия Вальо, останал скоро без майка

Иван Иванов сподели, че научил за историята на малкия Вальо от Про Нюз Добрич. Моментално, заедно с колегата си решили да помогнат. Вярва, че ще има и други, които ще се включат в благородното начинание да бъде ремонтирана или направо построена нова къща за момчето и баща му. При посещението си в селото двамата подариха на Вальо яке, маратонки и лакомства. Те посетиха дома му, за да направят оглед и да преценят от какво ще има нужда. Според двамата строители, къщата е негодна за ремонт и най-добре ще е да се направи една по-малка постройка от стая с кухненски бокс, баня и тоалетна. Смятаме, че за двама души това ще е достатъчно, споделиха те. Те обещават да се включат със собствен труд, но се надяват хора от бранша – фирми и техни колеги, също да се присъединят, за да приключи по-бързо ремонтът. Желанието на двамата Ивановци и на дамите от инициативата „СПАСИ Добрич” Йовка Иванова и Стоянка Маринова, е ремонтът да бъде завършен до Великден. Затова те отправят апел да се набавят строителни материали, за да се направи баня за Вальо и да се ремонтира стая, където той да живее с баща си.

Вальо се върна на село, но приказката за него ще продължи

При посещението в Поручик Кърджиево Стоянка, на която Вальо гостува за Нова година в Добрич, му занесе още подаръци от негови благодетели от цялата страна. Обясни, че при предходното ѝ идване в селото - на 1 януари, не е успяла до донесе с колата си всички изпратени подаръци за 11-годишното дете. Затова при посещението той получи останалите дарения – боички и блокче за рисуване, чисто нови зимни обувки, анцузи, фланелки, лакомства, хранителни продукти. Всички са от добрите хора, които се бяха отзовали на призива да се помогне на Вальо, обясни Маринова. По думите ѝ, Вальо вече има всичко, за което доскоро само мечтаеше. Включително и количка с дистанционно управление, каквото бе неговото искрено детско желание към Дядо Коледа. от Банкова сметка BG43SOMB91301011689601 Йонка Иванова Като основание трябва да бъде записано, че средствата са за Вальо При необходимост, може да бъде търсена и Стоянка Маринова – телефон 0893928662
c