Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Изложба с творби на Бронка Гюрова гостува в Галерията на Добрич

Като първа изложба за 2019 г., на 9 януари Градската художествена галерия в Добрич представи на публиката в града, изключително ценна и интересна колекция от творби на особено интересната българска художничка Бронка Гюрова - категорично определена като една от  жените-класици в изобразителното изкуство, от национално значение.
От Градска художествена галерия - Варна, в чийто фонд се съхраняват и част от представените творби - на откриването на изложбата присъства и един от уредниците на културното учреждение - Доротея Павлова, която сподели любопитни моменти от жизнения и творчески път на художничката Бронка Гюрова.

Галерията в Добрич открива 2019 г. с художествена колекция на жена-класик

Подбраните за изложбата 55 творби, включват пейзажи от Балчик, Созопол, Сан Салвадор, Андите и няколко портрета на художника Елиезер Алшех, внук на художничката и др. рисувани платна, обхващащи както ранния период на авторката, така и късни нейни творчески търсения. Експозицията е предоставена от Градска художествена галерия – Варна и включва творби от фонда на Софийска градска художествена галерия, ХГ – Варна, Регионална библиотека - Варна, Художествена галерия - Добрич и от колекцията на Деяна Алшех - дъщеря на художничката Бронка Гюрова. Изложбата ще остане отворена за посещения до 29 януари 2019 г.
c