Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Родителите на Селин, починала в Германия, завеждат дело срещу лекарката

Родителите на 4-годишното българско дете, което почина в болница в Германия, ще заведат дело срещу лекарката, която е прегледала малката Селин 4 дни преди смъртта й. Стотици наши сънародници, които живеят в Кьолн, отправиха остри критики срещу здравеопазването в Германия, съобщи bTV. Ако с критиките срещу българското здравеопазване сме свикнали, то вълната от недоволство сред българската общност в Кьолн срещу германската здравна система е по-скоро изненада. Но не и за 15-те хиляди български граждани, които живеят в района на Кьолн. 28-годишният Нурджан Сашов от Добрич е музикант и звезда сред 15-хилядната българска общност в Кьолн. Живее в Германия от 12 години. Пее на сватби и други събития на нашите сънародници в Кьолн и околността. Съпругата му Виолета е от Видин, но се срещали в Кьолн, оженили се и създали три деца. „Дъщеря ни пред очите ни, в ръцете ни замина. Очерниха ни живота и съм убеден, че това е лекарска грешка и лекарска небрежност”, споделя през сълзи Нурджан.

Смъртта на 4-годишно дете от Добрич изкара 800 на протест пред болница в Кьолн

4-годишната Селин се разболява три дни преди Коледа. „ Аз исках нужните изследвания. Кръв, урина да се вземе, исках рентгенова снимка, исках да разбера защо това дете постоянно кашля. На 22-ри декември отидохме в 1 часа през нощта. 39 градуса и половина имаше температура. Чувстваше се зле детето. И тази лекарка и тя ми каза, че не е нищо страшно - това е температура”, разказва майката на момиченцето – Виолета. Детето е изпратено е да се лекува вкъщи. С нурофен. Според епикризата, написана от лекарката заради езиковата бариера майката не могла да обясни добре състоянието на Селин. „Да, те с това се оправдават. Аз достатъчно разбираемо й казах, че детето има температура, казай й кайне люфт, няма въздух, хат фиба, хустен, шнупфен, толкова мога да се опрая, не съм толкова неграмотна да й кажа, че детето ми е болно. Напълно е разбрала и ми се усмихна нагло в лицето и ми каза: това което ми казвате, няма смисъл защо да се притеснявате. Така ми го каза, че аз си помислих, че наистина се притеснявам напразно. Сложи я на едно легло, устата, ушите .. алес ок, чуз. Зу хаузе”, разказва още майката. Точно на Коледа Селин се влошава рязко и повръща кръв. Пред спешното има опашка. Нурждан влиза в кабинета като отваря врата със сила. „ И аз като буйствах малко, ни приеха веднага вътре. Защото иначе трябваше да чакаме около 30-40 души. Но тряваше да се стигне до крайности, тука е така винаги. Трява да стигнеш до крайности, че да ти обърнат внимание. Вервайте ми, че в България имаме най-хубавата медицина”, казва бащата Нурджан. След като установяват, че детето има тежка фаза на пневмония, го изпращат в интензивното отделение на друга клиника в града, където започват битка за живота му.

Справедливост за смъртта на 4-годишната Селин от Добрич поискаха близките й

„И видяхме вече, че на детето са сложили електрошок и лекарят клати глава. Паднахме на колене вътре, молим се, жена ми вика: Господи, знам, че няма да ми вземеш детето, но Господ я обикна повече от нас, и ни прибра момичето”, спомня си Нурджан. До последната ми капка кръв ще се боря тези, които причиниха смъртта на дъщеря ми да си получат заслуженото, категоричен е бащата на момичето. „Пари не искаме, никакви пари не искаме…Ние пари не искаме, ние искаме лекарката, която ни върна и другите лекари, които имат пръст в смъртта на дъщеря ми, да си получат заслуженото, искаме те да гният по затворите”, отбелязва Нурджан. Германската прокуратура вече разследва случая.

Източник: bTV

 
c