Водещи новини Добричка Здраве

Смъртта на 4-годишно дете от Добрич изкара 800 на протест пред болница в Кьолн

Около 800 приятели и роднини, предимно от България, се събраха днес пред клиника в Кьолн, за да протестират заради смъртта на 4-годишно дете на семейство от село край Добрич. Роднини и приятели на скърбящото българско семейство  държаха  снимки на малката Селин и плакати с обвинения срещу клиниката. Пред сградата скандираха „убийци“ и искаха извинение от лекарите, съобщава вестник “Bild

Бащата на малката Селин е Нурджан Исмет – известен ромски певец, който от години работи в Германия.  Той е от село Воднянци, Добричко, съобщиха за Про Нюз Добрич близки на семейството.

Двамата имат три деца – две момиченца и двумесечно момченце, което е най-малкото, които са родени в Германия.

Малката Селин

В социалната мрежа на 28 декември бащата разказа за трагедията:

“В петък вечерта дъщеря ми имаше температура 39°. Аз бях на участие и жена ми закара детето до Бърза помощ в Hospital Porz am Rhein childrens в Кьолн. След дълго чакане ги е приела една докторка, която прегледала набързо дъщеря ми и е преценила, че няма никакъв сериозен проблем, без да направи изследвания на детето. Решила е, че няма нищо опасно и препоръчала родителите да му дадат Нурофен. Дори не й дадоха или да й изпишат. След това ни пуснаха по най-бързия начин, за да може да приемат друг пациент. След два дни детето ми продължи да се влошава и аз отидох със съпругата ми пак в същата болница. Този път и направиха нужните изследвания и ми казаха, че детето ми е събрало гной и бактерии в белия дроб. След това ми казаха, че в тази болница не могат да направят нищо за нея и ме изпратиха в друга болница Kinderklinik amsterdame str. Там ми казаха, че единственото решение е да надупчат детето ми, за да може да изкарат бактериите и гноя от нея, без да ме попитат дали дъщеря ми има алергии или каквото и да е. След като извършиха тази операция, ми казаха да си отида у дома и, че ще ми се обадят.

Справедливост за смъртта на 4-годишната Селин от Добрич поискаха близките й

След един час му се обадили и повикали в болницата. Когато пристигнал, го информирали, че детето е на границата на живота и смъртта, като шансовете му са 50:50. Обяснили, че следващите два часа са критични и ще решат всичко. След един час съобщили, че детето е починало.

Бащата призова приятели и близки да го подкрепят, за да не се повтарят подобни случаи. “Ние българите сме хора и заслужаваме същото внимание, както и другите. Не забравяйте, че днес е моето дете, но утре може да бъде вашето”, написа бащата в социалната мрежа.

Нурджан е певец, работил заедно с Джансевер, с Роксана, Тони Стораро. Много негови роднини от Добричко, както и колеги от Добрич, Варна, Бургас и от други краища на България днес са се включили в протеста в Кьолн, отзовавайки се на апела, който той разпространи в социалната мрежа.

Отчаяните родители обвиняват лекарите в болницата в Кьолн-Порц. Днес те организираха демонстрация пред клиниката. Дойдоха около 800 приятели и роднини, предимно от България. Пред сградата скандираха „убийци“, държаха снимки на момичето във въздуха и искаха извинение от лекарите, съобщава вестник „Билд”.

Драмата започва в петък, преди Бъдни вечер. Българските родители закарали дъщеря си в спешното отделение на болницата в Порц. “Докторът ни изпрати у дома, каза, че Селин има само един вирус и трябва да й дадем ибупрофен”, цитира вестникът 28-годишния баща Норджан. Майката на Селин Вероника е заявила: „Трябва да изчакаме и да видим нашия педиатър. Имаше почти 40 градусова температура. Но, състоянието на момичето се влоши. На Коледа семейството я откара в друга болница. Два часа по-късно Селин почина, вероятно от пневмония.

Майката на Селин

“Ние сме на земята”, казва бащата Норджан в сълзи. – Как може да се случи това?

Междувременно полицията разследва причините за смъртта на детето. Очакват се и резултатите от аутопсията.

Снимки: Bild

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *