Бизнес Водещи новини - дясно Здраве

Пак броят прасетата в област Добрич след нов случай на Африканска чума

Ново преброяване на домашните прасета в т. нар. задни дворове в област Добрич ще бъде извършено след поредния случай на Африканска чума по свинете /АЧС/, констатиран недалеч от Добрич – на територията на област Силистра.

Това реши Областната епизоотична комисия на днешното си заседание, водено от заместник областния управител Живко Желязков.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Борислав Каменов информира, че досега са регистрирани  5 огнища на заболяването в Североизточна България, като основните носители на заразната болест са дивите прасета.

Д-р Каменов коментира, че добрата работа на институциите и предприемането мерки, както и сериозното отношение на бизнеса дават резултат, защото от изпратените от областта до момента 480 проби, след регистрирания случай на заболяването при диви прасета в местността „Зеленка”, всички резултати са отрицателни. За пореден път д-р Каменов акцентира върху мерките, които трябва да спазват ловците, като добави, че резултатите от изпратени проби могат да се видят на сайта на БАБХ на третия ден след тяхното изпращане в лаборатория в София.
Тъй като след поредния регистриран случай на АЧС на територията на област Силистра отново има населени места в област Добрич, които попадат в 20-километровите инфектирана и буферна зони на територията на общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка, Областна епизоотична комисия реши да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в т. нар. задни дворове.
Стана ясно, че в областта е разкрит нов промишлен обект – разградска фирма отглежда 1300 прасета в свинекомплекса в каварненското село Септемврийци. По думите на д-р Каменов, бизнесът стриктно спазва мерките за биосигурност в обектите.

По последни данни, в Румъния в периода от 26-30.12.2018 г. са възникнали 32 нови огнища на заболяването. Наблюдава се и възобновяване на стари  на територията на окръзите Тулча и Констанца.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *