Водещи новини - дясно Общество

До 15 януари няма да глобяват за липсваща винетка

До 15 януари шофьорите няма да бъдат глобявани, ако се движат без винетки по републиканската пътна мрежа, каза пред журналисти Антон Андонов, началник на “Национално тол управление”.
След тази дата тол контрольорите и КАТ ще глобяват шофьорите, хванати без винетки.
На повечето гранични пунктове все още няма терминали за заплащане на пътната такса, каза Антон Андонов. Само на ГКПП “Капитан Андреево” има терминали за самотаксуване, в момента се поставят четири машини на пунктовете на “Дунав мост” при Русе, а до края на месеца ще има терминали и на всички останали гранични пунктове.
От 7 януари, понеделник, ще тръгне плащането в брой и с карта на големите вериги бензиностанции. Сега винетки могат да се купят на гише само в офисите на мобилния оператор А1 и областните пътни управления. Електронни винетки могат да се купят и през уеб сайта на тол управлението и през мобилното му приложение, каза Андонов. По думите му до вчера 3706 ТИР-а, влизащи в страната, са купили електронни винетки.
Андонов съобщи още, че от днес спира конвертирането на хартиените винетки в електронни заради многобройни опити за измами. Причината – за над 33% от конвертираните стикери системата дава сигнали, че не са конвертирани коректно, каза още той.

Констатирани са случаи на 168 пъти конвертирана винетка за един автомобил с един и същ регистрационен номер, както и на 48 конвертирани месечни винетки за един регистрационен номер. Около 150 пъти повече са заявките за конвертиране на винетки, отколкото за купуване, обясни проф. Асенов. Отбеляза, че за шофьорите с хартиени валидни винетки трябва да карат спокойно, тъй като при тол контрола ще може да се провери кога изтича срокът на стикера. Важно е той да остане залепен на предното стъкло на автомобила.

За случаите, при които са купени повече от една винетка за един и същ автомобил за един и същи период, сумите ще бъдат възстановени. Необходимо е шофьорите да подадат заявление в Агенция “Пътна инфраструктура” в свободен текст, както и да представят доказателство за плащането, обясни Антон Антонов.

Снимка: Investor Media Group 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *