Водещи новини Здраве

По-малко бебета проплакаха в Добрич през годината

През отиващата си 2018 година в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич са извършени 900 раждания и са проплакали 913 бебета, съобщи за Про Нюз Добрич завеждащият отделението по Акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

Медикът отбелязва, че продължава тенденцията българките да раждат първото си дете на по-зряла възраст. Негова пациентка е станала майка на 42-годишна възраст.

За някои от етносите обаче границата все повече намалява. Най-младата майка тази година е била едва 14-годишна, а в момента в отделението лежи и 15-годишна родилка.  В началото на 2018 година в отделението за раждане са били настанени майка и дъщеря.

Продължава тенденцията на намаляване на броя на новородените деца. Спадът за болницата в Добрич е около 8 %, докато в съседни региони има намаление от 30%.

Семействата, които имат работа и сигурност, се решават да имат повече от едно дете, а все по-често и три деца, обясни д-р Петев. Самият той тази година е станал баща за трети път.

Делът на недоносените деца, които се раждат в болницата в Добрич, продължава да е около 10%. Според д-р Петев, отглеждането на недоносените бебета е много успешно, благодарение на грижите на медиците от отделението по Неонатология. Все по-малки бебета се гледат с много по-добър успех и тук говорим за деца, които не само ще преживеят, но и ще бъдат здрави. Те по нищо няма да се различават на една, две годинки от своите връстници. Д-р Петев отчита, че лекарите от АГ-отделението също са подобрили пренаталната грижа, която полагат.

Най-голямото бебе, родено през тази година в болницата в Добрич, е било с тегло 4,8 кг.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *