Без категория Култура Шабла

Ученици от Шабла пресъздадоха традицията за Бъдни вечер в Добруджа

С традиционната софра, огнище, погача, пуканки, сливи и орехи, учениците от 5 и 12 клас и децата от клуб „Буратино“ при Общински детски комплекс в Шабла, са пресъздали традицията в добруджанския дом на Бъдни вечер, предадоха от общинската пресслужба в града.

“Коледа е!” – под този надслов, художествената сбирка на шабленското читалище „Зора 1894“ е била превърната в типичен дома на традиционното добруджанско семейство.

Гостите на етнографското пресъздаване са имали възможност да научат или да си припомнят, как в навечерието на Бъдни вечер, вечерята започва по-рано -та рано да узреят житата. На трапезата се слагат 7, 9 или 11 – нечетен брой ястия. Бъдник е дървото, което поддържа огъня през цялата нощ. Той не трябва да угасва до сутринта. Стопанката на къщата прикадява за здраве ястията и дома, а най-възрастният член в семейството разчупва коледния кравай. Първото парче се слага пред иконата на Богородица, второто за къщата и след това на останалите около трапезата. Всеки с нетъпрение очаква да види своя късмет – здраве, учение, къщата и каквото друго е сложила стопанката на дома.

А след полунощ се чува песента на коледарите,  които обикалят всяка къща и пеят за стопанина, за стопанката, за членовете на семейството и благославят за здраве и благоденствие.

Учениците са разказали пред посетителите и за произхода на традицията за Коледа да се украсява елха.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *