Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Живописецът от Добрич Георги Петров с творби в изложба „Профундо”

Изложбата "Профундо" събра живопис, иконопис и музика на едно място. Тя е разположена във фоайето на зала „България“ в София. Автори са едни от най-добрите в областта на живописта и иконописта.
Експозицията се откри в Софийската филхармония.
"Профундо" за пореден път доказва, че музиката, рисуването и иконите винаги могат да споделят едно общо пространство. Едни от най-отявлените творци в областа на изкуството - Студио Димчовски – Антония, Доси и Димчо – иконопис, и Георги Петров – живопис, посрещнаха гости и ценители в залата в непринуден, приятелски кръг на чаша вино.
Авторите на творби искат да споделят таланта си предколедно и с усмивка. Изложбата ще продължи до 6 януари, 2019 г.
За музикалното оформление на събитието се погрижи даровитият Йоан Димчовски, най-малкият син на Антония и Димчо, който е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, с профил „Класическа китара“.
За авторите:
Студио "Димчовски" – Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984 г., използвайки класически иконографски техники. Работят в традиционен византийски стил – от миниатюра до императорски икони чрез полагане на злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии, като синайски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и др. Те са инициатори и учредители на Българското иконографско сдружение.
Доси Димчовски – вторият от тримата синове на Антония и Димчо, е роден през 1993г., и вече е бакалавър по „Изящни изкуства“ в BA Fine Art - University of Highlands and Islands, Moray, Шотландия, в периода 2013-2017 г.
Георги Петров - роден е в Добрич през 1978 г., живее и работи в София. Използвайки силата и жизнеността на цвета, Георги Петров променя начина, по който човек вижда пейзажа. Самият той нарича своите работи “вътрешни пейзажи”. Представял е творчеството си в над тридесет самостоятелни изложби в България, Унгария, Полша, Германия, Франция, Австрия, Словакия, САЩ, Чехия, както и в множество сборни и тематични експозиции.
Държавният културен институт "Двореца" в Балчик два пъти е посрещал изложби на иконописците. През 2015 година съвместна изложба подредиха Антония и Димчо Димчовски и Георги Петров. Година по-късно в Каменна зала бяха подредени творби на Антония и Димчо, както и на сина им Доси Димчовски.
c