Балчик Култура Образование

Вдъхновени от „Двореца” в Балчик пластики в уникално училище по стъкларство в Чехия

Произведения на стъкларското изкуство, вдъхновени от красотата на архитектурно-парковия комплекс „Двореца” в Балчик, красят коридорите на Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи, разказа Красимира Колчева, преподавател в училището.

Много от тях са създадени по време на пленерите, които през последните години традиционно се провеждат край морето в Балчик. Могат да се видят стъклени пластики, инспирирани от кактусите в Ботаническата градина.

Измежду специално подредените пластики, с които училището се гордее, са отливки на дланите на известни хора, посещавали училището. Сред тях са президентът Васлав Хавел, както и най-успешният чешки предприемач на ХХ век Томаш Батя и други. Всички те имат отливки на ръцете, останали за спомен в училището и подредени на специална стена.

Националното професионално училище за стъкларство във Валашке Мезиржичи е основано през 1944 г. и се основава на дългогодишната традиция на стъкларството в Моравия. Първоначално е било училище за чиракуване по стъкларство, но през 90-те години на миналия век то достига статута на художествено училище, отвъд измерението на традиционно учебно заведение.

През последните петнадесет години характерът му се е променил значително.

Докато в миналото е обучавало своите възпитаници  предимно в традиционните стъкларски професии, които сега се съсредоточават върху дизайна на стъкло и предлагат нови специализации, например приложна живопис, промишлен дизайн, графичен дизайн и графика. По отношение на специализация, структурата на училището преследва три основни художествени тенденции – стъкларство – дизайн – живопис.

В училището се обучават 150 деца от целия регион. Три от специалностите му – стъклодизайн, живопис и индустриален дизайн, са четиригодишни – те завършват с матура, след което децата отиват да следват. Има и тригодишни специалности – духач, художник и гравьор на стъкло.

Чрез своите  проекти, учебното заведение участва пряко в изследването и разработването на нови технологии за производство на стъкло и тяхното приложение в стъкларските фирми. С програмите си и дейностите извън училище предлага техническа база, която принадлежи на най-добрите в Чешката република. Местната химическа и технологична лаборатория GLASS CENTER сътрудничи повече от 15 години с научни институции и фирми за производство на стъкло в много страни от ЕС. Дизайнът на стъклото отваря допълнително пространство за сътрудничество с университета “Томаш Батя” в Злин, в областта на технологиите, проектирането и грантовите проекти.

Училището по  стъкларство е носител на наградата “CZECH 100 BEST”. От 2008 г. е включено в ASPnet ЮНЕСКО. Неговите художествени ателиета имат значително влияние върху културното развитие на региона, изложбите и конкурсите на произведенията му от учителите и студентите успешно представляват града на Валаски Мезирич и Злинският регион на международно ниво.
Най-добрите му ученици се завръщат като преподаватели и художници.

Средното училище по стъкларство във Валашске Мезиржичи е най-скъпото като издръжка в цяла Чехия. Причината е необходимостта от постоянно поддържане на пещите за изпичане на стъклото, където постоянно температурата е 1750 градуса по Целзий. Разходът е като да се поддържа цял завод.

Уникален факт е също, че училището има световни патенти за видове цветове в стъклото, които е разработило. Единият е жълто-оранжев, а другият е в розовата гама. За да произвежда някой стъкла в тези цветове, следва да получи одобрение от училището, според закона за авторското право .

„Ние сме едно уникално училище, което е сред малкото в Европа с такава история и успехи. Много съм радостен, че всички проекти, които имаме с България са толкова любими и популярни сред нашите студенти и ученици. Проектите, които ние правим, в никакъв случай не са формални, а много сериозни. Те са свързани с професионална практика на престижни места в България и това много им помага в тяхното по-нататъшно развитие в професионално отношение”, сподели пред журналисти от Добрич и Балчик директорът на Средното училище по изкуства и стъкларство Иржи Пивоварчик.

В началото на декември започна работа по нов международен проект, по който си партнират ДКИ “КЦ “Двореца” и Средното училище по изкуства и стъкларство във Валашске Мезиржичи. Творби на ученици от стъкларското училище, създадени по време на пленерите в Балчик, могат да се видят и в музея на стъклото в чешкия град, където стъкларството и гобленарството са едни от най-старите занаяти в региона.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *